Κανέλα: 9 λόγοι για να την προτιμήσετε

Με υπέροχη γεύση και άρωμα, παράλληλα έχει εξαιρετικές ιδιότητες για την υγεία. Χρησιμοποιείται ως συστατικό σε όλη την πορεία της ιστορίας, με απαρχές στην αρχαία Αίγυπτο και ήταν τόσο σπάνια που την θεωρούσαν ως δώρο από τους θεούς. Σήμερα, η κανέλα είναι ένα φθηνό μπαχαρικό, που μπορούμε να βρούμε σε όλα τα super markets και που ταιριάζει σε πλήθος συνταγών. 

Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018

Υπάρχουν δύο είδη κανέλας, η κανέλα Κεϋλάνης (Cinnanomum Ceylanicum), που θεωρείται η αυθεντική κανέλα και η κάσσια (Cinnanomum Cassia, κινεζική κανέλα), που οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε σήμερα .

Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από το εσωτερικό του δέντρου της κανέλας. Δημιουργείται από το κόψιμο των στελεχών του δέντρου της κανέλας. Στη συνέχεια, αφαιρούμε το εσωτερικό και πετάμε τα ξύλινα περιβλήματα. Όταν ξηραίνεται σχηματίζει στικ κανέλας τα οποία και μπορούμε να ξύσουμε και να φτιάξουμε κανέλα σκόνη.

Η χαρακτηριστική της μυρωδιά και γεύση οφείλονται στην πανίσχυρη ουσία που λέγεται κινναμική αλδεΰδη (Cinnamaldehyde ). Η άλλη δραστική ουσία που περιέχει είναι η ευγενόλη. Χάρη σε αυτές έχει δεκάδες ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία και τον οργανισμό μας.  Να σημειώσουμε ότι η κανέλα κάσσια δεν περιέχει ευγενόλη.

Αντιοξειδωτική δράση

Η κανέλα καταπολεμά τη ζημιά που κάνουν στον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες, καθώς είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικά, όπως οι πολυφαινόλες. Σε έρευνα για την αντιοξειδωτική δράση ανάμεσα σε 26 μπαχαρικά, η κανέλα στέφθηκε πρωταθλητής, κερδίζοντας μια θέση στα superfoods, όπως το σκόρδο και η ρίγανη. Είναι πραγματικά τόσο ισχυρή που χρησιμοποιείται και ως φυσικό «συντηρητικό»!

Καταπολεμά τις φλεγμονές

Η δράση της κανέλας απέναντι στις μολύνσεις του οργανισμού είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς τις καταπολεμά και επιδιορθώνει τον ιστό. Οι φλεγμονές ωστόσο, μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στον οργανισμό όταν είναι χρόνιες αλλά και εδώ η κανέλα βοηθά χάρη στις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες.

Μειώνει τον κίνδυνο της καρδιοπάθειας

Η καρδιοπάθεια, η πιο γνωστή και θανατηφόρος ασθένεια, φαίνεται πως έχει βρει το «δάσκαλό» της στην κανέλα. Σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, ένα γραμμάριο κανέλας την ημέρα έχει αποδειχθεί πως έχει ευεργετικές ιδιότητες καθώς μειώνει τη χοληστερίνη, την LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια ενώ η HDL χοληστερόλη παραμένει σταθερή. 
Πρόσφατα, μια μεγάλη έρευνα, κατέληξε στο συμπέρασμα πως μόλις 12 mg. τη μέρα, μπορεί να έχει τα παραπάνω αποτελέσματα στον οργανισμό. Στην έρευνα αυτή μάλιστα, αυξήθηκε και η λεγόμενη «καλή» χοληστερόλη (HDL). Σε άλλες έρευνες που έχουν γίνει σε ζώα, έχει αποδειχθεί πως η κανέλα ρίχνει την πίεση. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μαζί, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. 

Βοηθά όσους έχουν ευαισθησία στην ινσουλίνη

Η ινσουλίνη είναι μία από τις βασικές ορμόνες μας που ενεργοποιεί το μεταβολισμό μας και μας δίνει ενέργεια. Επίσης, μεταφέρει το σάκχαρο μέσα από τα αγγεία στα κύτταρα. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν ευαισθησία στην ινσουλίνη. Αυτή η ασθένεια, που ονομάζεται ινσουλινική αντίδραση, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες όπως μεταβολικό σύνδρομο και διαβήτη τύπου 2.
Η κανέλα μπορεί να μειώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη επιτρέποντας στην ορμόνη να κάνει τη δουλειά της και να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου.

Μειώνει το σάκχαρο και έχει αντιδιαβητική δράση

Γνωστή είναι η κανέλα και για τη δράση της στη μείωση του σακχάρου στο αίμα. Μειώνει τη γλυκόζη μετά από κάθε γεύμα σε συνδυασμό με ένζυμα που βοηθούν στη χώνεψη, τα οποία μειώνουν τη διάσπαση των υδατανθράκων. Στη συνέχεια, η κανέλα δρα στα κύτταρα ως μιμητής της ινσουλίνης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την βελτιωμένη πρόσληψη γλυκόζης από τα κύτταρα παρόλο που δρα πολύ πιο αργά από την ίδια την ινσουλίνη. 
Δεκάδες έρευνες έχουν επιβεβαιώσει την αντιδιαβητική δράση της κανέλας, αποδεικνύοντας πως μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου κατά 10-29%. Η ενδεδειγμένη δόση είναι 1-6 γραμμάρια τη μέρα (μισό με 2 κουταλάκια)

Η κανέλα ίσως ωφελεί στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες

Οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες χαρακτηρίζονται από προοδευτική απώλεια της δομής ή της λειτουργίας των κυττάρων. Οι δύο πιο χαρακτηριστικές από αυτές είναι το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ.
Δυο στοιχεία που έχουν βρεθεί στην κανέλα φαίνεται πως εμποδίζουν την ανάπτυξη της πρωτεΐνης Τ που ευθύνεται για το Αλτσχάιμερ. Σε έρευνα που έγινε σε ποντίκια με πάρκινσον, η κανέλα, βοήθησε στην προστασία νευρώνων και στη λειτουργία της κίνησης. Ωστόσο, χρειάζονται και άλλες έρευνες για να διαπιστωθεί η επίδραση τις κανέλας στις ασθένειες αυτές. 

Ενδεχομένως προστατεύει από τον καρκίνο 

Ο καρκίνος χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων στον οργανισμό και η κανέλα φαίνεται πως μπορεί να «φρενάρει» τη δράση του σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει σε ζώα. Φρενάρει την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων και των αιμοφόρων αγγείων στους όγκους, προκαλώντας καταστροφή των κυττάρων αυτών. Έρευνες που έγιναν σε ποντίκια απέδειξαν πως η κανέλα μπορεί να ενεργοποιήσει αντιοξειδωτικά ένζυμα και να εμποδίσει την περαιτέρω ανάπτυξη καρκινικών όγκων. Ωστόσο, η αντικαρκινική της δράση, πρέπει να αποδειχθεί με περισσότερες έρευνες. 

Έχει αντιβακτηριδιακή δράση

Η κινναμική αλδεϋδη, το βασικότερο συστατικό της κανέλας μπορεί να καταπολεμήσει διάφορα είδη μολύνσεων. Το έλαιο κανέλας μπορεί να θεραπεύσει λοιμώξεις του αναπνευστικού, να εμποδίσει την ανάπτυξη βακτηρίων, όπως η λιστέρια και η σαλμονέλα ενώ έχει αποδειχθεί πως η κανέλα φροντίζει την στοματική υγιεινή και μας χαρίζει δροσερή αναπνοή. 

Καταπολεμά τον ιό HIV

Ο ιός HIV, αποδομεί σταδιακά το ανοσοποιητικό μας σύστημα και αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει στο AIDS. Η κανέλα Cassia, αποδείχθηκε σε κλινικές μελέτες πως μπορεί να βοηθήσει στον αγώνα ενάντια στιν ιό HIV καθώς οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως ήταν η πιο αποτελεσματική από 69 άλλα φυτά με φαρμακευτικές ιδιότητες. 

Όροι: 
  • ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: