Νόστιμες ιδέες που επαναπροσδιορίζουν το μπαγιάτικο ψωμί

 Αναμφισβήτητα το φρέσκο, ζεστό ψωμί είναι πολύ πιο νόστιμο από αυτό που έχει ξεμείνει εδώ και δυο μέρες στην ψωμιέρα. Μην βιαστείτε όμως να το πετάξετε! Ανακαλύψτε νέους απολαυστικούς τρόπους για να δώσετε νέα ζωή στο σκληρό, μπαγιάτικο ψωμί, κάνοντας παράλληλα οικονομία.  

Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2020

Σπιτικά κρουτόν

Ακόμη και όταν είναι φτιαγμένα με μπαγιάτικο ψωμί, τα σπιτικά κρουτόν είναι νοστιμότερα από τα έτοιμα που πωλούνται στα καταστήματα. Και η παρασκευή τους δεν θα μπορούσε να είναι απλούστερη: ψιλοκόψτε το ψωμί σε κύβους, ρίξτε λίγο ελαιόλαδο και ό,τι βότανα ή μπαχαρικά σας αρέσουν (αποξηραμένο δεντρολίβανο, ρίγανη ή θυμάρι του πάνε πολύ), αλατοπιπερώστε ελαφρά και ψήστε τα για 15 λεπτά στο φούρνο. Μπορείτε ακόμη να προσθέσετε από πάνω κάποιο τριμμένο τυρί όπως παρμεζάνα, όπως και σκόρδο.

Φτιάξτε πουτίγκα

Θα χρειαστείτε 6 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, 2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο, ½ φλ. Σταφίδες ή και άλλα αποξηραμένα φρούτα, 4 χτυπημένα αυγά, 2 φλ. Γάλα, ¾ φλ. Ζάχαρη, 1κ.γ. κανέλα , 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας. Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς. Σε ένα τετράγωνο ταψάκι 20 εκατοστών ρίξτε το ψωμί κομμένο σε κύβους και περιχύστε το με το λιωμένο βούτυρο. Προσθέστε τις σταφίδες. Στο μπολ του μίξερ ανακατέψτε τα αυγά, το γάλα, τη ζάχαρη, την κανέλα και τη βανίλια και χτυπήστε να ενωθούν καλά. Περιχύστε το ψωμί με το μείγμα και με ένα πηρούνι πιέστε το ψωμί να καλυφθεί καλά. Ψήστε για 45 λεπτά περίπου.

Σούπες

Η Ribollita, η σούπα ψωμιού της Τοσκάνης, πρόκειται για μια σούπα με φασόλια, πολλά λαχανικά και μπαγιάτικο ψωμί. Όπως και οι περισσότερες σούπες λαχανικών, υπάρχεις σε πολλές παραλλαγές. Αλλά η βασική μέθοδος είναι η ίδια: Περίπου 15 λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα της σούπας, ρίξτε μέσα τους μπαγιάτικους κύβους ψωμιού. Το ψωμί θα απορροφήσει τον γευστικό ζωμό και θα κάνει τη σούπα πιο νόστιμη και πυκνή. Εναλλακτικά, δοκιμάστε τη φημισμένη γαλλική κρεμμυδόσουπα

Σαλάτα Panzanelle

Ξεφύγετε από την κλασσική μαρουλοσαλάτα, με αυτή την ιδιαίτερη σαλάτα που μπορεί να συνδυάσει εκτός από τα βασικά ντοματίνια, ό,τι άλλο λαχανικό σας αρέσει όπως καρδιές αγκινάρας, ψημένες πιπεριές, αλλά και ελιές, φέτα ή μοτσαρέλα, κύβους μπαγιάτικου ψωμιού φυσικά ή ακόμη και το ψημένο κοτόπουλο που περίσσεψε. Προσθέστε ένα ωραίο dressing και θα έχετε μια πραγματικά απολαυστική και διαφορετική σαλάτα.

Ρολό κρέας

Φτιάξτε ψίχουλα από το μπαγιάτικο ψωμί και προσθέστε τα μαζί με ψιλοκομμένο λουκάνικο, κρεμμύδι, καρότο, σέλερυ, μαιντανό, σκόρδο, λίγη κέτσαπ και ελαιόλαδο σε κιμά. Πλάστε και ψήστε το νόστιμο αυτό ρολό και μαζέψτε την οικογένεια γύρω από το κυριακάτικο τραπέζι.

Ψήστε μια διαφορετική frittata

Προσθέστε μερικούς κύβους μπαγιάτικου ψωμιού στην αγαπημένη σας frittata ή ομελέτα φούρνου.

Ως γέμιση

Δεν χρειάζεται να περιμένετε τα Χριστούγεννα για να φτιάξετε γαλοπούλα ή και κοτόπουλο με τη γέμιση που προτιμάτε. Οι κύβοι του μπαγιάτικου ψωμιού ταιριάζουν με οποιαδήποτε γέμιση έχετε επιλέξει.

Επικάλυψη ζυμαρικών

Τα ψίχουλα του ψωμιού φτιάχνουν την τέλεια επικάλυψη για το αγαπημένο mac and cheese.

Γαλλικό τοστ

Την επόμενη φορά που θα φτιάξετε French toast, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μπαγιάτικο ψωμί αντί για φρέσκο. Θα απορροφήσει περισσότερο από το μίγμα των αυγών και του γάλακτος κι έτσι το αποτέλεσμα θα είναι πιο κρεμώδες και νόστιμο.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: