Η διατροφική αξία του ψωμιού, του πιο αγαπημένου φαγητού στον κόσμο

Το ψωμί, «ο άρτος ημών ο επιούσιος» σε όλες τις μορφές του, είναι η τροφή που καταναλώνεται περισσότερο παγκοσμίως. Δεν είναι μόνο είναι μια σημαντική πηγή υδατανθράκων, αλλά μεταφέρεται εύκολα και είναι επίσης συμπαγής, γεγονός που εξηγεί γιατί αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διατροφής των ανθρώπων για χιλιάδες χρόνια.

Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2017

Το ψωμί έχει αρχαίες ρίζες και αποτελεί βασικό στοιχείο σε πολλές δίαιτες σε όλες τις χώρες, από τις μητροπόλεις μέχρι τα αναπτυσσόμενα έθνη. Το βρίσκουμε σε διάφορα σχήματα, γεύσεις και μορφές, και συνήθως παρασκευάζεται από εύκολα, διαθέσιμα και οικονομικά προσιτά συστατικά που είναι πολύ σημαντικά επειδή βοηθούν στην πλήρωση των διατροφικών κενών και στο αίσθημα της πληρότητας και της ικανοποίησης.

Ας δούμε όμως τα συστατικά του:

Υδατάνθρακες

Τα ψωμιά όλων των τύπων αποτελούν πρωταρχική πηγή υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στο σώμα ως προτιμώμενη πηγή ενέργειας και κύρια πηγή καυσίμων. Όταν αφομοιώνει τους υδατάνθρακες, ο οργανισμός μπορεί να τους σπάσει σε γλυκόζη, η οποία στη συνέχεια συνδυάζεται με οξυγόνο στα μιτοχόνδρια του κυττάρου για να δημιουργήσει ενέργεια μέσω της αερόβιας αναπνοής.

Φυτικές ίνες

Οι ίνες του ψωμιού είναι ένας τύπος υδατάνθρακα που το σώμα δεν είναι σε θέση να αφομοιώσει, αλλά ταυτόχρονα παίζει σημαντικό ρόλο στη καλή λειτουργία του. Το ψωμί μπορεί να περιέχει διαλυτές και αδιάλυτες ίνες. Οι διαλυτές δημιουργούν μια ουσία που μοιάζει με τζελ στην πεπτική οδό, η οποία βοηθά στην παρεμπόδιση της απορρόφησης της κακής χοληστερόλης στην κυκλοφορία του αίματος, καθώς και στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Οι αδιάλυτες ίνες συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας του πεπτικού συστήματος και βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Οι ίνες συνήθως βρίσκονται σε υψηλότερες ποσότητες σε ψωμιά ολικής αλέσεως σε σχέση με τα επεξεργασμένα λευκά.

Λιπαρά

Τα ψωμιά περιέχουν επίσης διάφορα επίπεδα λίπους, τα οποία επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο για τον οργανισμό. Το λίπος είναι απαραίτητο για την υγεία των κυττάρων επειδή χωρίς αυτό τα κύτταρα δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσουν την κυτταρική μεμβράνη, προκαλώντας έτσι το θάνατό τους. Χρειάζονται επίσης για να βοηθήσουν το σώμα να απορροφήσει ορισμένες λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως οι Α, Ε, D και Κ. Δεν είναι όλα τα λίπη ίσης αξίας. Τα ακόρεστα και τα λιγότερο υγιεινά κορεσμένα λίπη μπορεί να περιέχονται στο ψωμί και σε μερικές περιπτώσεις τα προϊόντα άρτου μπορούν επίσης να περιέχουν τα ακόμη πιο ανθυγιεινά trans-λιπαρά. Για το λόγο αυτό, όταν επιλέγετε κάποιο ψωμί να στοχεύετε σε προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χωρίς καθόλου trans-λιπαρά.

Πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη που μπορεί να βρεθεί στα περισσότερα ψωμιά, είναι απαραίτητο μέρος της διατροφής επειδή περιέχει αμινοξέα, τα οποία παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην κατασκευή και διατήρηση των διαφόρων ιστών και μυών. Είναι επίσης σημαντική για την υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και για τη δημιουργία ενζύμων και ορμονών.

Βιταμίνες και μέταλλα

Ανάλογα με τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για το ψωμί, το τελικό προϊόν μπορεί να περιέχει μια σειρά βασικών βιταμινών και μετάλλων. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν βιταμίνες Β, όπως η νιασίνη, η θειαμίνη ριβοφλαβίνη και το φυλλικό οξύ, αλλά και βιταμίνη D, C και Ε, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο.

Είναι αδύνατο να μετρήσουμε τον αριθμό των ποικιλιών των ψωμιών σε όλο τον κόσμο και αξίζει σίγουρα μια Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη σε αυτό. Η 16η Οκτωβρίου, η Παγκόσμια Ημέρα Ψωμιού, είναι ένας θεσμός που δημιουργήθηκε από την UIB (Διεθνή Ένωση Αρτοποιών και Αρτοποιών-Ζαχαροπλαστών) σε μια προσπάθεια να φέρει στο προσκήνιο το ψωμί και τους αρτοποιούς, να μάθουμε για την ιστορία, τη σημασία τους, καθώς και το μέλλον τους αλλά και να βοηθήσουν στην ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την πρώτη ύλη από την οποία παράγονται πολλές ποικιλίες ψωμιού. Η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν επιλέχθηκε τυχαία καθώς συμπτίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων και το ψωμί αποτελεί ουσιαστικό μέρος της ανθρώπινης διατροφής.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: