Η καλύτερη διατροφή για μια υγιή, καθαρή επιδερμίδα

Το δέρμα είναι το παράθυρο ολόκληρου του σώματος, σύμφωνα με τους δερματολόγους. Πολλά από τα θρεπτικά συστατικά και τα "καλά" λίπη που τρώμε ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής ενισχύουν την ελαστικότητα του δέρματος και βοηθούν στη δημιουργία της ελκυστικής λάμψης του υγιούς δέρματος.

Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2019

Γνωρίζετε ήδη ότι μια διατροφή πλούσια σε τροφές που προσφέρουν ενέργεια - όπως τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, η μαύρη σοκολάτα, τα εσπεριδοειδή, μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων όπως οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης. Γνωρίζετε όμως ότι πολλά από αυτά τα τρόφιμα μπορούν επίσης να κάνουν θαύματα στο δέρμα μας; Ό,τι τρώμε μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία των ορμονών, να προκαλέσει ακμή και να δημιουργήσει ή να μειώσει φλεγμονές που σχετίζονται με τη γήρανση του δέρματος.

Πώς το νερό ωφελεί το δέρμα

Το να πίνετε νερό είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε το δέρμα σας σε φόρμα. Κρατά την επιδερμίδα ενυδατωμένη και κάνει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες λιγότερο αισθητές. Βοηθά επίσης τα κύτταρα να πάρουν θρεπτικά συστατικά και να απαλλαγούν από τις τοξίνες. Ενισχύει τη ροή του αίματος, διατηρώντας το δέρμα λαμπερό.

Το απαραίτητο σελήνιο

Αυτό το ιχνοστοιχείο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τα κύτταρα που συλλέγουν ελεύθερες ρίζες. Ως γνωστόν, οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν σημάδια γήρανσης όπως ρυτίδες και ξηρό δέρμα, βλάβη ιστών και ενοχοποιούνται για αρκετές ασθένειες όπως ο καρκίνος. Μπορείτε να πάρετε σελήνιο από τα καρύδια, τα μανιτάρια, τις γαρίδες, το αρνίσιο κρέας και από ψάρια όπως ο μπακαλιάρος, ο τόνος και σολομός. Το μαγειρεμένο βόειο κρέας, η γαλοπούλα, τα στρείδια, οι σαρδέλες, τα καβούρια και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως έχουν επίσης σελήνιο.

Αντιοξειδωτικά για υγιή κύτταρα

Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την επιβράδυνση και την πρόληψη της βλάβης των ελεύθερων ριζών. Πλούσιες πηγές τους είναι τα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά όπως τα μούρα, οι ντομάτες, τα βερίκοκα, τα παντζάρια, η κολοκύθα, το σπανάκι, οι γλυκοπατάτες, τα μανταρίνια, οι πιπεριές και τα φασόλια.

Καταπολεμήστε τις ελεύθερες ρίζες με το συνένζυμο CoQ10

Ο οργανισμός μας παράγει ένα βασικό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται συνένζυμο Q10. Όσο όμως μεγαλώνουμε, μειώνεται η παραγωγή του. Το Q10 συμμετέχει στην παραγωγή ενέργειας και βοηθά στην καλή λειτουργία των κυττάρων. Μπορεί να βρεθεί σε ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος, στα πουλερικά, στο συκώτι και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Μαλακώνει τις ρυτίδες και άλλα σημάδια γήρανσης.

Βιταμίνη Α για επιδιόρθωση του δέρματος

Κανείς δεν θέλει ξηρό, λεπτό δέρμα. Έτσι φροντίστε να καταναλώνετε άφθονα πορτοκάλια, καρότα και πεπόνι καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνη Α. Μπορείτε επίσης να την βρείτε σε φυλλώδη λαχανικά, στα αυγά και σε γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά. Αντιμετωπίζουν τις ρυτίδες, την ακμή και τις καφέ κηλίδες.

Βιταμίνη C απέναντι στον ήλιο

Ο ήλιος μπορεί να είναι σκληρός στο δέρμα σας. Η βιταμίνη C μπορεί να το προστατεύσει, βοηθώντας στην αναπλήρωση του κολλαγόνου και της ελαστίνης, που σταθεροποιούν το δέρμα. Αποκτήστε βιταμίνη C από τις κόκκινες πιπεριές,τα εσπεριδοειδή, την παπάγια, τα ακτινίδια, το μπρόκολο, τα πράσινα λαχανικά και τα λαχανάκια βρυξελλών.

Βιταμίνη Ε: Ενίσχυση της υγείας του δέρματος

Ένα άλλο αντιοξειδωτικό που μπορεί να σας βοηθήσει να προστατεύσετε το δέρμα σας από τις καταστροφικές συνέπειες και τις φλεγμονές από τον ήλιο είναι η βιταμίνη Ε. Τα φυτικά έλαια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, οι ελιές, το σπανάκι, τα σπαράγγια και τα φυλλώδη χόρτα είναι καλές πηγές της βιταμίνης αυτής.

Πάρτε μερικά υγιή λίπη

Τα ωμέγα-3 και τα ωμέγα-6 είναι ωφέλιμα λιπαρά που βοηθούν στο να κρατήσετε την ξηρότητα και τις κηλίδες μακριά. Τα λιπαρά αυτά οξέα διατηρούν το δέρμα σας πιο λείο και νεανικό. Μπορείτε να τα πάρετε από το ελαιόλαδο, το λιναρόσπορο, τα καρύδια και από ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και το σκουμπρί.

Η αντιοξειδωτική προστασία του πράσινου τσαγιού

Το πράσινο τσάι μπορεί να αποδειχθεί σε ένα μαγικό φίλτρο για το δέρμα σας. Βοηθά στην καταπολέμιση της φλεγμονής, στην επιβράδυνση της βλάβης του DNA και προλαμβάνει τις κακές συνέπειες των ηλιακών ακτίνων.

Φωτεινή Πουρνάρα

 

Όροι: 
Κατηγοριες: