Το καρότο και τα οφέλη του στην υγεία μας

Πλήθος μελετών υποστηρίζουν ότι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου αλλά και καρδιαγγειακών νοσημάτων, και ένα από αυτά τα λαχανικά είναι το καρότο, καθώς περιέχει τα αντιοξειδωτικά συστατικά καροτενοειδή, τα οποία ελαττώνουν την ανάπτυξη ελεύθερων ριζών στο σώμα.

Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2022

Καπνιστές που δεν καταναλώνουν καρότα φαίνεται να αντιμετωπίζουν τριπλάσιο κίνδυνο για καρκίνο των πνευμόνων σε σχέση με τους καπνιστές που τρώνε καρότα περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα. Το απόσταγμα του χυμού του καρότου φαίνεται πως μπορεί να σκοτώσει τα κύτταρα της λευχαιμίας, και να δράσει ανασταλτικά στην ανάπτυξή τους. Στους νεαρότερους άνδρες, φαίνεται πως το β-καροτένιο μπορεί επίσης να δράσει προστατευτικά εναντίον της ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη.

Πέρα από τις αντικαρκινικές του ιδιότητες, το καρότο είναι καλή πηγή βιταμίνης Α, η οποία μπορεί να βοηθήσει στα προβλήματα όρασης ενώ, τα αντιοξειδωτικά και τα φυτοχημικά που περιέχει μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχάρου, να καθυστερήσουν τα συμπτώματα της γήρανσης, αλλά να ενισχύσουν και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ένα μεσαίου μεγέθους καρότο, περιέχει μόλις 25 θερμίδες, 6 γραμμάρια υδατανθράκων, 3 γραμμάρια σακχάρων και 1 γραμμάριο πρωτεΐνης. Τα καρότα αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, παρέχοντάς μας το υπερδιπλάσιο της ημερήσιας δόσης μας (210%). Επιπλέον μας προσφέρουν το 6% της ημερήσιας δόσης μας σε βιταμίνη C, το 2% της δόσης μας σε ασβέστιο αλλά και σίδηρο.

Επιπλέον, τα καρότα περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ, κάλιο, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο.

Μπορούμε να καταναλώσουμε τα καρότα ωμά, στον ατμό, βραστά, ψητά, αλλά και σαν συστατικά σε σούπες, σε χυμούς ή smoothies. Για να πάρουμε όσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά γίνεται, τα καταναλώνουμε ωμά ή στον ατμό.

Φωτογραφία από τον χρήστη Lisa Fotios στο Pexels

Όροι: 
Κατηγοριες: