Ασπαρτάμη, ένα αμφισβητούμενο γλυκαντικό

Η Ασπαρτάμη είναι μια χημική ουσία που το ευρύ κοινό την γνωρίζει ως υποκατάστατο της ζάχαρης. Τη δεκαετία του 90΄κατείχε την πρώτη θέση στους “fitness” καταναλωτές. Η γλυκαντική της αξία είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή της ζάχαρης μιας και ελάχιστη ποσότητα αρκεί για να καλύψει την γλυκύτητα μιας κουταλιάς ζάχαρης. Ωστόσο όμως μελέτες ανέτρεψαν την “γλυκιά” της εικόνα, αποδεικνύοντας παρενέργειες για τον οργανισμό.

Παρασκευή, 8 Σεπτεμβρίου 2017

Η ασπαρτάμη είναι μία χημική ουσία η οποία ανακαλύφθηκε τυχαία από έναν χημικό τον James Schlatter ως φάρμακο κατά του έλκους. Βέβαια, για να βγει στην κυκλοφορία, αναμείχθηκε με δυο επιπλέον συστατικά, τη μεθανόλη και την φαινυλαλανίνη, τα οποία του προσέδωσαν ακόμη πιο γλυκιά γεύση. Έτσι από φάρμακο, η ασπαρτάμη, βαφτίστηκε πρόσθετο τροφίμων. Το 1981 έγινε η έγκρισης της κυκλοφορίας του από τον ΕFSA (διεθνή οργανισμό τροφίμων).

Κορυφαίοι ερευνητές από τότε, έχουν βάλει στόχο να αποδείξουν τις παρενέργειες τις οποίες επιφέρει κατά την χρόνια κατανάλωση και δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για αυτούς να τα καταφέρουν. Το 75 % των επιφυλάξεων του ΕFSA για πρόσθετα τροφίμων αφορούν την ασπαρτάμη. Η φαινυλαλανίνη εμποδίζει τη μεταφορά σημαντικών αμινοξέων στον εγκέφαλο, που συμβάλλουν σε μειωμένα επίπεδα ντοπαμίνης και σεροτονίνης. Έτσι μπορεί να οδηγήσει σε Αλτσαχάιμερ και συμπτώματα χρόνιας κόπωσης. Το ασπαρτικό οξύ προκαλεί εκφυλισμό των νευρώνων, πονοκεφάλους, διαβήτη, χρόνια κόπωση και προάγει την δημιουργία όγκων. Η μεθανόλη προκαλεί κατάθλιψη, διαταραχές της όρασης και άλλα συμπτώματα που οδηγούν τελικά σε μεταβολική οξέωση, απώλεια μνήμης ακόμη και σε κώμα.

Το itrofi.γρ εφιστά την προσοχή σε οποιοδήποτε προϊόν το οποίο περιέχει ως συμπλήρωμα την ασπαρτάμη, Πρέπει να είμαστε πάντα ενήμεροι για την σύσταση των τροφίμων, που καταναλώνουμε, καθώς μπορεί να περιέχουν γλυκαντικά και βελτιωτικά αμφιβόλου προελεύσεως. Μην καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες γλυκαντικών, διότι δεν έχουν, όπως νομίζουμε, μηδενικές θερμίδες. Αντιθέτως, είναι καλύτερα να προτιμάτε φυσικά γλυκαντικά όπως το μέλι και η ζάχαρη καρύδας.

Αικατερίνη Στεφάνου, κλινική χημικός

Πηγές:
EFSA
NCBI

Όροι: 
  • ΦΑΙΝΥΛΑΛΑΝΙΝΗ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: