Σχετικα Αφιερωματα

“Πικρά” νέα για τη σχέση της ζάχαρης με την κατάθλιψη!

Αν είστε από εκείνους τους τύπους που, αν έπρεπε να διαλέξουν ανάμεσα σε γλυκό και αλμυρό, θα διάλεγαν ασυζητητί το γλυκό και μάλιστα χωρίς μέτρο, κοινώς αθεράπευτοι γλυκατζήδες, τότε σας έχουμε μερικά δυσάρεστα νέα, που μάλλον θα σας κάνουν να αναθεωρήσετε την αγάπη σας προς τη ζάχαρη.

Τρίτη, 29 Αυγούστου 2017

Μία πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο College του Λονδίνου αναφέρει ότι η υπερκατανάλωση ζάχαρης στη διάρκεια της ζωής μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε πνευματικές δυσλειτουργίες, μεταξύ αυτών και σε κατάθλιψη. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους ενήλικες, καθώς η πλειοψηφία του δείγματος που συμμετείχε στην έρευνά τους βρέθηκε ότι καταναλώνει το διπλάσιο ημερήσιο μέσο όρο ζάχαρης από το επιτρεπόμενο, που είναι 25-30 γραμμάρια.

Συγκεκριμένα έγινε σαφές ότι άνδρες που κατανάλωναν παραπάνω από 67 γραμμάρια ζάχαρης την ημέρα, είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα, από εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο από 39,5 γραμμάρια. Η έρευνα επίσης απέδειξε ότι τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες με επιρρέπεια στις πνευματικές διαταραχές που κατανάλωναν αυξημένες ποσότητες ζάχαρης ημερησίως ενίσχυαν την πιθανότητα να εμφανίσουν κάποια μορφή κατάθλιψης στο μέλλον.

Οι γυναίκες, ωστόσο, φέρονται να είναι πιο ανθεκτικές στη ζάχαρη, αφού η κατανάλωση δεν τις επηρεάζει σε τόσο μεγάλο βαθμό, όσο τους άνδρες.

Θα πρέπει μάλιστα να αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη έρευνα έγινε μεταξύ 5.000 ανδρών και 2.000 γυναικών και άρα τα αποτελέσματά της είναι αρκετά κοντά στην πραγματικότητα.

Γιώργος Παπαδημητρόπουλος

Όροι: 
Κατηγοριες: