Το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Μια μελέτη επιβεβαίωσε ότι η υψηλή πρόσληψη κόκκινου κρέατος και πουλερικών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη. Οι ερευνητές απενοχοποίησαν πλήρως τα ψάρια και τα οστρακοειδή.

Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2017

Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να συνδεθεί με την κακή διατροφή και την παχυσαρκία. Οι ειδικοί αποδέχονται ότι μια φυτική διατροφή θεωρείται γενικά πιο υγιεινή από μια διατροφή με βάση το κρέας για την πρόληψη του κινδύνου διαβήτη. Ωστόσο, νέα έρευνα δείχνει ότι δεν επηρεάζουν όλα τα κρέατα εξίσου τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη κόκκινου κρέατος και πουλερικών συνδέεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη. Εμπειρογνώμονες από το Duke NUS Medical School της Σιγκαπούρης δήλωσαν ότι αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί εν μέρει στην υψηλότερη περιεκτικότητα του κρέατος σε αιμικό σίδηρο (σίδηρο ζωικής προέλευσης). Ο αιμικός σίδηρος βρίσκεται μόνο στο κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο, τα ψάρια και τα οστρακοειδή και απορροφάται εύκολα από το σώμα.

Τα ευρήματα προέκυψαν από μελέτη στην Σιγκαπούρη, η οποία εξέτασε περισσότερους από 63.000 ενήλικες ηλικίας μεταξύ 45 και 74 ετών μεταξύ 1993 και 1998, παρακολουθώντας τους στη συνέχεια για περίπου 11 χρόνια. Ανακάλυψαν μια θετική συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης κόκκινου κρέατος και πουλερικών και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη. Οι άνθρωποι που έτρωγαν μεγαλύτερες ποσότητες κόκκινου κρέατος είχαν 23% μεγαλύτερο κίνδυνο και όσοι κατανάλωναν πουλερικά είχαν 15% αντίστοιχα. Οι ειδικοί διαπίστωσαν επίσης ότι η κατανάλωση ψαριών και οστρακοειδών δεν σχετίζεται με κίνδυνο διαβήτη ενώ, ο αυξημένος κίνδυνος που συνδεόταν με το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά μειώθηκε με την υποκατάσταση τους από ψάρια και οστρακοειδή.

Η καθηγήτρια Koh, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: "Δεν χρειάζεται να αφαιρέσουμε το κρέας από τη διατροφή μας εντελώς. Πρέπει απλά να μειώσουμε την ημερήσια πρόσληψη, ειδικά του κόκκινου κρέατος, να επιλέγουμε το στήθος του κοτόπουλου και τα ψάρια/οστρακοειδή ή τα φυτικά πρωτεϊνικά τρόφιμα και γαλακτοκομικά προϊόντα, για να μειώσουμε τον κίνδυνο του διαβήτη. Ο σκοπός μας είναι τελικά να παρέχουμε στο κοινό πληροφορίες ώστε να κάνουν τεκμηριωμένες επιλογές πιο υγιεινών τροφίμων ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος των ασθενειών. Παρόλο που πολλές μελέτες των δυτικών χωρών έχουν δείξει σταθερά ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος πρέπει να μετριασθεί, αυτή η μελέτη έχει μεγάλη σημασία καθώς βασίζεται στον τοπικό πληθυσμό και τα πρότυπα κατανάλωσης».

Οι ειδικοί προσπάθησαν επίσης να καταλάβουν γιατί το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη. Διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ της διατροφικής περιεκτικότητας σε αιμικό σίδηρο όλων των ειδών των κρεάτων και του κινδύνου για διαβήτη. Ακόμα και μετά τη συνεκτίμηση του περιεχομένου του σιδήρου, εξακολουθεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ κόκκινου κρέατος και διαβήτη, γεγονός που υποδηλώνει ότι και άλλες ουσίες στο κόκκινο κρέας θα μπορούσαν να ενοχοποιηθούν. Ωστόσο, μετά την αναπροσαρμογή της περιεκτικότητας σε σίδηρο, οι εμπειρογνώμονες δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ της κατανάλωσης πουλερικών και του κινδύνου διαβήτη, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο κίνδυνος οφείλεται στην περιεκτικότητα σε αιμικό σίδηρο. Η μελέτη δείχνει ότι μερικά μέρη του κοτόπουλου μπορεί να παρουσιάζουν λιγότερους κινδύνους από άλλα. Το κρέας του στήθους για παράδειγμα, έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε σίδηρο σε σχέση με τα μπούτια, επομένως, μακροπρόθεσμα, μπορεί να είναι πιο υγιεινό.

Αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες ασιατικές μελέτες που εξετάζουν την κατανάλωση κρέατος και τον κίνδυνο διαβήτη και παρόλο που στοχεύει ειδικά στις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Σιγκαπούρης, τα ευρήματά της έχουν παγκόσμιο αντίκτυπο, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία από την υψηλή κατανάλωση κρέατος. Προσθέτουν επίσης κάποιες νέες σκέψεις: ότι ο αιμικός σίδηρος μπορεί να μην είναι ο μόνος ένοχος στο κόκκινο κρέας και ότι η αντικατάσταση ορισμένων τύπων κρέατος με ψάρια ή οστρακοειδή μπορεί να μειώσει την αύξηση του κινδύνου για διαβήτη. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Epidemiology.

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγή: academic.oup.com

Όροι: 
Κατηγοριες: