Μειώστε την αρτηριακή σας πίεση με τυρί

Οι γιατροί εδώ και δεκαετίες λένε στους ασθενείς πως πρέπει να μειώσουν την πίεση του αίματος κάτω από τα 140 mmHg. Τώρα, νέα δεδομένα της δείχνουν ότι, για μερικούς τουλάχιστον ασθενείς, το όριο αυτό μπορεί να μην είναι αρκετά χαμηλό για την άριστη υγεία τους

Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την μελέτη SPRINT (Systolic Blood Pressure Intervention Trial) το όριο για την θεωρούμενη ως υγιή συστολική πίεση θα πρέπει να μειωθεί από τα 140 στα 120 mmHg, προκειμένου να μειωθούν περαιτέρω οι κίνδυνοι για την καρδιά, τον εγκέφαλο και τα νεφρά.

Ερευνητές προτείνουν έναν φυσικό τρόπο μείωσης της τιμής της αρτηριακής πίεσης του αίματος, τρώγοντας ιταλικό τυρί Grana Padano. 

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Νοσοκομείο Guglielmo da Saliceto και το καθολικό Πανεπιστήμιο της Πιατσέντσα και τα αποτελέσματά της παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Υπέρτασης στη Νέα Υόρκη, κατέδειξε ότι η ημερήσια κατανάλωση μίας μερίδας (28 γραμμάρια περίπου) τυριού Grana Padano για δύο μήνες, βοήθησε στην μείωση της αρτηριακής πίεσης των συμμετεχόντων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 30 τυχαία άτομα, και έδειξε ότι η κατανάλωση του τυριού μείωσε την συστολική τους πίεση κατά 7 έως 8 mmHg, και την διαστολική κατά 5 έως 7 mmHg, αποτελέσματα που είναι ανάλογα με αυτά που επιτυγχάνουν τα συνήθη αντιυπερτασικά φάρμακα. Δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στον δείκτη μάζας σώματος, στα λιπίδια του αίματος ή στα επίπεδα του σακχάρου λόγω της κατανάλωσης του τυριού.

‘Προσθέτοντας λίγο Grana Padano στην υγιεινή διατροφή, μπορεί να έχει σημαντικά κλινικά οφέλη όσον αφορά την μείωση της αρτηριακής πίεσης’, δήλωσε ο Δρ. Κρίπα, επικεφαλής των ερευνητών.

Το Grana Padano είναι ένα ημίπαχο σκληρό τυρί από αγελαδινό γάλα το οποίο ψήνεται και ωριμάζει αργά για 9 μήνες τουλάχιστον και είναι από το 1996 προϊόν ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης).

Όροι: 
Κατηγοριες: