Σε σύσταση Ομάδας Εργασίας για τον τομέα του γάλακτος και των προϊόντων του προχωρά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Με φορείς που εκπροσωπούν τον τομέα του γάλακτος και των προϊόντων του συναντήθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου. Βασικό θέμα ήταν ο συντονισμός των ενεργειών  ώστε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες  του κλάδου, αλλά και η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κινδύνων που έχουν δημιουργηθεί για την προστασία της ταυτότητας των εμβληματικών ελληνικών προϊόντων, όπως η φέτα και το γιαούρτι. Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η δημιουργία ομάδας εργασίας με ευρεία αντιπροσωπευτικότητα του κλάδου.

 

Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  Βαγγέλης Αποστόλου μετά τη συνάντηση που είχε στις 3 Οκτωβρίου με τους εκπροσώπους, προέβη σε δηλώσεις στο Αθηναϊκό Πρακτορείο τόσο αναφορικά με τα αποτελέσματα της συζήτησης με τους εκπροσώπους του κλάδου όσο και τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με το φλέγον θέμα της προστασίας του γιαουρτιού και της φέτας διεθνώς.  

Ο Υπουργός τόνισε την σπουδαιότητα συλλογικής προσπάθειας υπεράσπισης κυρίως των δύο αυτών βασικών ελληνικών προϊόντων τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στα πλαίσια των συμφωνιών με τρίτες χώρες και διαβεβαίωσε για την επιμονή και αποφασιστικότητα του Υπουργείου να πράξουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να διαφυλαχθούν τα ελληνικά συμφέροντα.  Ειδικότερα για το θέμα του «τσέχικου» γιαουρτιού,  ο κ. Αποστόλου χαρακτήρισε την επιμονή της Τσεχίας να χρησιμοποιήσει τον όρο «ελληνικό γιαούρτι» στα δικά της γιαούρτια ως απαράδεκτη χειρονομία  και ενημέρωσε για τα διαβήματα του ελληνικού Υπουργείου προς την Ε.Ε. και τη θετική τους ανταπόκριση τονίζοντας ότι: «εμείς είμαστε αποφασισμένοι, εάν επιμείνουν, να προσφύγουμε στα αρμόδια δικαστήρια». 

Όσον αφορά στη φέτα και τις συμφωνίες με τη Νότια Αφρική αλλά και τον Καναδά, αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις και τη δέσμευση που κατάφεραν να αποσπάσουν σε δήλωση της Επιτροπής της Ε.Ε. να αναθεωρηθούν οι συμφωνίες μέσα στα 5 χρόνια της μεταβατικής περιόδου έτσι ώστε να μην υπάρχει ο όρος φέτα σε προϊόν μη προερχόμενο από την Ελλάδα και ως προς την πρώτη ύλη και ως προς την παραγωγή. Αποφασίστηκε επίσης η σύσταση Ομάδας Εργασίας με ευρεία αντιπροσωπευτικότητα, η οποία θα είναι επιφορτισμένη, μεταξύ άλλων, να εξετάσει την προοπτική δημιουργίας Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης του κλάδου.

Κλείνοντας την ενημέρωση ο Υπουργός δήλωσε: «εμείς θα επιμείνουμε να υπερασπιστούμε τα ελληνικά προϊόντα, ειδικά τα γαλακτοκομικά, διότι είναι τέτοια η ποιοτική τους υπόσταση που γίνονται περιζήτητα σε τρίτες χώρες. Και αντιλαμβάνεστε ότι όταν ένα προϊόν είναι περιζήτητο οδηγεί σε προσπάθειες για ιδιοποίηση του εμπορικού σήματος από άλλους, πράγμα που για μας είναι και κριτήριο για το αν θα στηρίξουμε ή όχι τις σχετικές συμφωνίες».

Όροι: 
Κατηγοριες: