Τα τρανς ζωικά λιπαρά μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη

Έχουμε βομβαρδιστεί με την πληροφορία ότι τα τρανς λιπαρά είναι βλαβερά για την υγεία μας, και αυτό είναι αλήθεια στις περισσότερες περιπτώσεις. Δεν υπάρχει καμία διατροφική αξία στα υδρογονωμένα φυτικά λίπη που συσσωρεύονται στο junk food. Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι δεν πρέπει να βάζουμε όλα τα τρανς λιπαρά στην ίδια κατηγορία και να τα απορρίπτουμε.

Δευτέρα, 28 Μαΐου 2018

Πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Harvard School of Public Health και δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, κατέδειξε ότι τα τρανς λιπαρά που υπάρχουν στα γαλακτοκομικά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από το Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA) που είχαν αποκτηθεί από μελέτη παραγόντων καρδιαγγειακών παθήσεων σε 7.000 Αμερικανούς ενήλικες. Μελετώντας τα επίπεδα του trans-παλμιτελαϊκού οξέος στο αίμα, διαπίστωσαν ότι η πρόσληψη αυτού του οξέος ήταν συνδεδεμένη με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καθώς και με μειωμένα τριγλυκερίδια. 

Το παλμιτελαϊκό οξύ βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στα προϊόντα κρέατος και είναι ένα τρανς λιπαρό που δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων αντίθετα με τα όσα ξέρουμε για τρανς λιπαρά που έχουμε μάθει να αποφεύγουμε, όπως αυτά που περιέχονται στα υδρογονωμένα φυτικά έλαια. Θεωρείται καλό για την υγεία της καρδιάς και έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Οι συμμετέχοντες στην μελέτη που είχαν τα υψηλότερα ποσοστά παλμιτελαϊκού οξέος στο αίμα, είχαν μεν κατά 6,4% υψηλότερη LDL χοληστερόλη, αλλά τα τριγλυκερίδια ήταν 19% χαμηλότερα και τα επίπεδα ινσουλίνης 9% χαμηλότερα. Επιπρόσθετα τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης ήταν 2,4 βαθμούς χαμηλότερα μετά από περίοδο 5 ετών. 

Οι ερευνητές συμπέραναν : ‘Το trans-παλμιτελαϊκό οξύ στο αίμα συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα LDL χοληστερόλης μεν, αλλά και με χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων, χαμηλότερη ινσουλίνη, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, και λιγότερα περιστατικά διαβήτη, σε ένα πολυεθνικό δείγμα Αμερικανών’. 

Αλλά αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη με αυτά τα θετικά ευρήματα. Παλαιότερη έρευνα του Harvard είχε διαπιστώσει ότι το trans-παλμιτελαϊκό οξύ συνδέεται με μειωμένους φλεγμονώδεις δείκτες, χαμηλότερη ευαισθησία στην ινσουλίνη, και υγιέστερα επίπεδα χοληστερόλης.

Συμπερασματικά, όταν αποφεύγουμε τα τρανς λιπαρά καλό είναι να γνωρίζουμε ότι κάποια από αυτά μπορεί να είναι χρήσιμα. Τρώγοντας ζωικά προϊόντα μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ. Ας φροντίσουμε όμως να καταναλώνουμε πλήρη και βιολογικά τέτοια προϊόντα.

Όροι: 
Κατηγοριες: