Η υψηλή περιεκτικότητα του φρέσκου γάλακτος σε ω-3 λιπαρά μειώνει τον κίνδυνο άσθματος

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι το μη επεξεργασμένο αγελαδινό γάλα είναι πιο πλούσιο σε ω-3 λιπαρά από το παστεριωμένο, ομογενοποιημένο και χαμηλό σε λιπαρά. Τα ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα είναι γνωστό ότι μεσολαβούν στην αντιφλεγμονώδη αντίδραση.

Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019

Ερευνητές του Ludwig-Maximilians-Universität Munich (LMU) παρακολούθησαν πάνω από 1000 παιδιά σε αγροτικές περιοχές και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση μη  επεξεργασμένου γάλακτος μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος. Πολλές επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν ότι τα αυξημένα επίπεδα μικροβιακών ουσιών που βρίσκονται στα ζώα της φάρμας, μπορεί να συμβάλλουν στην αυξημένη προστασία που παρέχει η κατανάλωση αυτού του γάλακτος.

Το διαθέσιμο στο εμπόριο αγελαδινό γάλα υποβάλλεται συνήθως σε θερμική επεξεργασία προκειμένου  να απενεργοποιηθούν πιθανώς επικίνδυνοι μικροοργανισμοί. Η επεξεργασία μεταβάλλει επίσης τις πρωτεΐνες στα συστατικά του γάλακτος, πράγμα που μπορεί να εξηγεί την απώλεια της  ωφέλειας μετά την παστερίωση. Η επεξεργασία που υφίσταται το γάλα επηρεάζει επίσης την περιεκτικότητά του σε λιπίδια, καθώς η φυγοκέντρηση και η ομογενοποίηση αλλάζουν το περιεχόμενο, την ισορροπία και την βιοδιαθεσιμότητα των λιπαρών ουσιών. Αυτό είναι σημαντικό γιατί η κατανάλωση πλήρους γάλακτος και βουτύρου συνεισφέρουν στην προστασία από το άσθμα.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 1133 παιδιά, από την γέννησή τους μέχρι την ηλικία των 6 ετών. Τα παιδιά κατοικούσαν σε αγροτικές περιοχές της Γερμανίας, Αυστρίας, Ελβετίας, Φινλανδίας και Γαλλίας. Στην ηλικία των 4 ετών πάρθηκαν δείγματα ορρού από 517 από τα παιδιά που συμμετείχαν. Από αυτά, σε μια ομάδα ελέγχου 84 παιδιών, στην ηλικία των 6 ετών διαγνώστηκε άσθμα στα 35, ενώ τα 49 ήταν υγιή. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πιθανότητα εμφάνισης άσθματος στην ηλικία των 6 ετών μειώνεται δραματικά όταν μέχρι την ηλικία των 4  ετών καταναλώνεται μη επεξεργασμένο γάλα.

Η προστασία που παρείχε το μη επεξεργασμένο γάλα αποδόθηκε στην έλλειψη θέρμανσης και στην υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά. Επιπρόσθετα οι επίδραση των λιπαρών αποδόθηκε στην υψηλότερη περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά που έχει το μη επεξεργασμένο γάλα συγκρινόμενο με το βιομηχανικά επεξεργασμένο.

Όροι: 
Κατηγοριες: