Γαλακτοκομικά από την έρημο: άλλη μια «μόδα» ή μια υγιεινή πραγματικότητα;

Η πιο πρόσφατη εναλλακτική λύση για το αγελαδινό γάλα δεν προέρχεται από φρούτα, λαχανικά ή καρπούς αλλά από την καμήλα. Η Κλεοπάτρα έκανε μπάνιο με αυτό και οι Βεδουίνοι ορκίζονται στις θρεπτικές του ιδιότητες. Σήμερα το γάλα καμήλας θεωρείται από πολλούς υγιεινιστές ως ο «λευκός χρυσός» των εναλλακτικών γαλακτοκομικών με πολλά πρόσθετα οφέλη.

 

Πέμπτη, 1 Ιουνίου 2017

Εδώ και πάνω από 5.000 χρόνια, νομάδες στην Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή έχουν ζήσει για μήνες στην έρημο αποκλειστικά τρεφόμενοι από αυτό. Μήπως είναι καιρός να ακολουθήσουμε τη νέα τάση; Από την πλευρά των αλλεργιών,  το γάλα της καμήλας είναι πιο εύπεπτο από το αγελαδινό γιατί, αν και περιέχει λακτόζη, έχει διαφορετικές πρωτεΐνες που δεν προκαλούν πεπτικά προβλήματα. Είναι επίσης υψηλό σε προβιοτικά και παράγεται σε μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις, όπου τα ζώα εκτρέφονται σε βοσκότοπους, χωρίς ορμόνες και με ζωοτροφές που δεν περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (GMO). Επίσης, σε σύγκριση με την εκτροφή βοοειδών, η εκτροφή της καμήλας είναι περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον γιατί απαιτεί λιγότερο νερό και γη.

Το χρώμα του είναι λίγο πιο κίτρινο από το αγελαδινό και η γεύση του λίγο πιο αλμυρή, αλλά η υφή του συνολικά είναι παρόμοια.  Όσον αφορά τη διατροφή, το γάλα καμήλας έχει 3 έως 4 γραμμάρια λίπους στα 230 ml (το πλήρες αγελαδινό έχει 5 γραμμάρια), χωρίς όμως διαφορετικά ποσοστά λίπους όπως το αγελαδινό γάλα. Έχει τρεις φορές περισσότερη βιταμίνη C και είναι πλούσιο σε αντισώματα που βοηθούν στην καταπολέμηση των ιών και των κακών βακτηρίων, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ. 

Είναι το πλησιέστερο που μπορείτε να βρείτε στο μητρικό ανθρώπινο γάλα, με 10 φορές περισσότερο σίδηρο και τρεις φορές περισσότερη βιταμίνη C από το αγελαδινό γάλα. Εξακολουθεί να είναι δημοφιλές στο Καζακστάν ως θεραπεία για τη φυματίωση και για το HIV / AIDS στην Κένυα και τη Σομαλία. Έχουν διεξαχθεί διάφορες έρευνες για τη θεραπεία της νόσου του Crohn, του καρκίνου του μαστού και του αυτισμού, ωστόσο οι πιο ελπιδοφόρες μελέτες έχουν γίνει  στον τομέα του διαβήτη. Αυτό οφείλεται σε μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο γάλα καμήλας με χαρακτηριστικά παρόμοια με την ινσουλίνη που δεν πήζει όπως συμβαίνει με το γάλα της αγελάδας και της κατσίκας. Η πρωτεΐνη γάλακτος της καμήλας περνά γρήγορα από το στομάχι μέσα στα έντερα για απορρόφηση, μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.  Σε χώρες όπου το κόστος θεραπείας απαιτεί μια εναλλακτική λύση, μόλις 500ml άπαχου γάλακτος από καμήλα μπορεί να βελτιώσει την καθημερινή ποιότητα ζωής των ασθενών. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως προληπτικό μέτρο ανάπτυξης του διαβήτη. 

Το εκπληκτικά υψηλό επίπεδο πρωτεϊνών και άλλων οργανικών ενώσεων που περιέχει, εξασφαλίζει και ισχυρές αντιμικροβιακές ικανότητες που συμβάλλουν στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, οι ζωτικές πρωτεΐνες που βρίσκονται στο γάλα καμήλας, πολλές από τα οποίες δεν απαντώνται στο κατσικίσιο και αγελαδινό γάλα, τονώνουν και ενισχύουν τη σωστή ανάπτυξη των οστών και όλων των οργάνων  Η υψηλή περιεκτικότητά του σε σίδηρο, το καθιστά ιδανικό για την πρόληψη της αναιμίας, την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος και την οξυγόνωση των οργάνων και των άκρων του σώματος. Λόγω των μοναδικών οργανικών ενώσεων που περιέχει, επιδρά θετικά στο νευρολογικό σύστημα και μπορεί ακόμη και να αποτρέψει ορισμένες αυτοάνοσες διαταραχές. Με τόσα υγιεινά λιπαρά οξέα, το γάλα καμήλας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ισορροπία της χοληστερόλης, συμβάλλοντας στη μείωση της αθηροσκλήρωσης, των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων, ακόμη και της αρτηριακής πίεσης σε όσους το καταναλώνουν τακτικά. Προάγει την υγεία του εντέρου, παράγοντας υγιή βακτήρια που ο προβιοτικός τους χαρακτήρας όχι μόνο καταπολεμά την ασθένεια, αλλά βοηθά παράλληλα στη ρύθμιση της διάθεσης και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του άγχους και της κατάθλιψης λόγω των υψηλών επιπέδων του σημαντικού για τον εγκέφαλο νευροδιαβιβαστή GABA.

Όροι: 
Κατηγοριες: