Μπορεί το πολύ γάλα να είναι κακό για την υγεία μας;

Μια δίαιτα πλούσια σε γαλακτοκομικά προϊόντα, ιδιαίτερα σε γάλα, συστήνεται σχεδόν από όλους για να μειωθεί η πιθανότητα οστεοπορωτικών καταγμάτων. Ωστόσο, μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι η υψηλή πρόσληψη γάλακτος συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καταγμάτων και υψηλότερο ποσοστό θανάτου σε άνδρες και γυναίκες.

Δευτέρα, 27 Μαΐου 2019

Το γάλα μπορεί να παρουσιάζεται συχνά ως ελιξίριο για την αντοχή των οστών, αλλά νέες έρευνες δείχνουν ότι αυτές οι υπερδυνάμεις μπορεί να είναι αληθινές μόνο σε κάποιο βαθμό. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό BMJ οι Σουηδοί που έπιναν μεγάλες ποσότητες αγελαδινού γάλακτος πέθαναν νεότεροι και οι γυναίκες υπέστησαν περισσότερα κατάγματα.

Μια ομάδα Σουηδών επιστημόνων χρησιμοποίησε στοιχεία από 61.000 γυναίκες ηλικίας 39-74 ετών που παρακολουθήθηκαν για περίπου 20 χρόνια και πάνω από 45.000 άνδρες ηλικίας 45-79 ετών για 11 χρόνια. Οι εθελοντές έδωσαν λεπτομέρειες σχετικά με τη διατροφή , τον τρόπο ζωής, το σωματικό βάρος, τις συνήθειες καπνίσματος, τη συχνότητα άσκησης, το επίπεδο εκπαίδευσης και την οικογενειακή τους κατάσταση. Μέχρι το τέλος αυτής της μακράς περιόδου μελέτης, 25.500 άτομα από την ομάδα είχαν πεθάνει και 22.000 είχαν υποστεί κάταγμα. Η υψηλότερη πρόσληψη γάλακτος δεν συνοδεύτηκε από μικρότερο κίνδυνο καταγμάτων, αλλά "μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερο ποσοστό θανάτου", ανέφερε η μελέτη.  Μεταξύ των γυναικών, 180 στις 1.000 στην ομάδα που έπιναν τρία ποτήρια γάλακτος ή περισσότερο ημερησίως πέθαναν κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας, σε σύγκριση με το μέσο όρο της ομάδας, ανεξάρτητα από την κατανάλωση γάλακτος, που ήταν 126 στις 1.000 γυναίκες. Μεταξύ εκείνων που έπιναν ένα ποτήρι ή λιγότερο ανά ημέρα, το ποσοστό ήταν 110 στις 1.000 γυναίκες, δήλωσε ο Karl Michaelsson, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας από το Πανεπιστήμιο της Uppsala.

Κατάγματα του ισχίου υπέστησαν 42 από τις 1.000 γυναίκες που έπιναν πολύ γάλα, 35 από τις 1.000 με μέτρια κατανάλωση και 31 γυναίκες από τις 1.000 που έπιναν το λιγότερο γάλα. "Οι γυναίκες που κατανάλωσαν τρία ποτήρια ημερησίως είχαν 90% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου, 60% υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος του ισχίου και 15% υψηλότερο κίνδυνο οποιουδήποτε κατάγματος γενικά σε σύγκριση με εκείνες που έπιναν λιγότερο από ένα ποτήρι", δήλωσε ο Michaelsson.  Για τους άνδρες, η διαφορά στο ποσοστό θνησιμότητας ήταν λιγότερο έντονη και δεν υπήρχε διαφορά στα ποσοστά καταγμάτων. "Ο υψηλότερος κίνδυνος θνησιμότητας ήταν εμφανής σε όλους τους τύπους γάλακτος: με πλήρη, χαμηλά ή και χωρίς καθόλου λιπαρά", πρόσθεσε ο Michaelsson και ξεκίνησε από μια καθημερινή πρόσληψη περίπου δύο ποτηριών γάλακτος. Σε μια χαμηλότερη κατανάλωση μισού  έως ενός ποτηριού  ανά ημέρα, υπήρχε μια τάση ελαφρώς μειωμένου κινδύνου κατάγματος του ισχίου σε σύγκριση με τη μηδενική πρόσληψη, αλλά το ίδιο δεν ισχύει για τον κίνδυνο θνησιμότητας.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το τυρί ή το γιαούρτι, συσχετίστηκαν με χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας και καταγμάτων, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Ένας λόγος, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ότι το γάλα - αλλά όχι το τυρί – περιέχει πολλή  D-γαλακτόζη, ένα είδος ζάχαρης που σε μελέτες σε ζώα έδειξε ότι επιταχύνει τη γήρανση και συντομεύει τη διάρκεια ζωής.  Οι ερευνητές ωστόσο τόνισαν ότι ήταν αδύνατο να συναχθούν συμπεράσματα ή να διατυπωθούν συστάσεις σχετικά με την κατανάλωση γάλακτος μέχρι να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες. Τα αποτελέσματα μπορεί να μην ισχύουν για άτομα διαφορετικής εθνικής προέλευσης με διαφορετικά επίπεδα ανοχής στη λακτόζη, ανέφεραν.

Όροι: 
Κατηγοριες: