Σχετικα Αφιερωματα

Σακχαρώδης διαβήτης και τυριά: σχέση αγάπης ή μίσους;

Σε σύγκριση με πολλά άλλα τρόφιμα, το τυρί έχει υψηλά λιπαρά και θερμίδες και μπορεί να μην είναι μια προφανής επιλογή για κάποιον με διαβήτη. Ωστόσο, το τυρί και ο διαβήτης μπορεί να είναι ένας υγιεινός συνδυασμός.

Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2020

Οι λάτρεις του τυριού μπορούν να απολαύσουν μια μεγάλη ποικιλία τυριών χωρίς να αυξήσουν το σάκχαρο του αίματος, την αρτηριακή πίεση ή το βάρος τους, φθάνει να επιλέγουν υγιεινά τυριά και να τα συνοδεύουν με τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και φτωχά σε θερμίδες. Όπως και με άλλα τρόφιμα, το μέτρο στην κατανάλωση είναι το κλειδί. Όταν επιλέγουν τυρί, τα άτομα με διαβήτη πρέπει να έχουν υπόψη τους μερικά πράγματα:

Θερμίδες

Το τυρί περιέχει πολλές θερμίδες και λίπος. Αν και η περιεκτικότητα σε θερμίδες ποικίλλει ανάλογα με το τυρί, τα άτομα με διαβήτη πρέπει να αποφεύγουν την υπερβολική κατανάλωσή του καθώς ο διαβήτης τύπου 2 συνδέεται και με την παχυσαρκία. Προτιμήστε μικρές μερίδες, επιλέξτε τυριά θερμιδικά χαμηλά και χρησιμοποιήστε το τυρί ως snack και όχι ως κύρια τροφή.

Κορεσμένο λίπος

Το τυρί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά σε σύγκριση με πολλά άλλα τρόφιμα. Σε μικρές ποσότητες, το κορεσμένο λίπος είναι αβλαβές ενώ αντίθετα, η υπερβολική πρόσληψη συνδέεται με αύξηση του σωματικού βάρους, υψηλή χοληστερόλη, προβλήματα της χοληδόχου κύστης και καρδιακές παθήσεις και οι διαβητικοί δυστυχώς βρίσκονται ήδη σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιοπάθειες. Η American Heart Association συνιστά μια δίαιτα που περιέχει μέχρι 5%-6% κορεσμένα λιπαρά. Αυτό σημαίνει ότι σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων, δεν πρέπει να προέρχονται από κορεσμένα λίπη περισσότερες από 120 θερμίδες ή 13 γραμμάρια. Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη μπορούν να επιτύχουν αυτό το στόχο καταναλώνοντας μόνο μια μερίδα τυριού την ημέρα ενώ θα πρέπει να δίνουν έμφαση στην κατανάλωση πολλών φυτικών τροφών που είναι πλούσια σε ακόρεστα λίπη.

Νάτριο

Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να διατηρούν την πρόσληψη αλατιού (νατρίου) στα 2.300 χιλιοστόγραμμα (mg) την ημέρα ή και λιγότερο καθώς το αλάτι μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση προκαλώντας ή επιδεινώνοντας καρδιαγγειακά προβλήματα που σχετίζονται με το διαβήτη. Το τυρί έχει συχνά μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι.

Επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Το τυρί έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI), που σημαίνει ότι απελευθερώνει γλυκόζη αργά και δεν θα προκαλέσει σημαντικές αιχμές γλυκόζης στο αίμα. Φυσικά, το τυρί καταναλώνεται συχνά με άλλα τρόφιμα, μερικά από τα οποία μπορούν να αυξήσουν τη γλυκόζη του αίματος, άρα θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα αυτούς τους συνδυασμούς.

Οφέλη

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το τυρί μπορεί να έχει και οφέλη για τους διαβητικούς. Μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες 12.400 ατόμων με διαβήτη τύπου 2 και 16.800 ατόμων χωρίς διαβήτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν 55 γραμμάρια τυριού, περίπου δύο φέτες την ημέρα, θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη κατά 12%. Το τυρί έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες οι οποίες συμβάλλουν στο αίσθημα του κορεσμού, μειώνοντας τον πειρασμό κατανάλωσης πολλών άλλων επιβαρυντικών τροφών. 

Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να αποφεύγουν τα επεξεργασμένα τυριά καθώς έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι και κορεσμένα λιπαρά.

Όροι: 
Κατηγοριες: