Αυτό είναι το καλύτερο τυρί στον κόσμο

Η επιτροπή των Παγκόσμιων Βραβείων Τυριού ανακήρυξε πρόσφατα το καλύτερο τυρί στον κόσμο, στο 29ο ετήσιο διαγωνισμό τυριών στο San Sebastian της Ισπανίας. Η χώρα καταγωγής του νικητή για το 2016 – σχετικά άγνωστη για τα τυριά της- είναι μια πραγματική έκπληξη.

 

Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017

Πάνω από 3.000 τυριά από 31 διαφορετικές χώρες από όλο τον κόσμο υποβλήθηκαν στο διαγωνισμό. Σημειώνοντας ρεκόρ συμμετοχών για τις ποικιλίες που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση. Όλα αυτά τα τυριά βαθμολογήθηκαν σε μια μέρα από 266 εμπειρογνώμονες από 26 χώρες, οι οποίοι ξανασυναντήθηκαν στην ισπανική παράκτια πόλη του San Sebastian  τον περασμένο Νοέμβριο.  Στη συνέχεια, οι καλύτεροι 16 από αυτούς πέρασαν από μια τελική κριτική επιτροπή η οποία επέλεξε μόνο ένα γαλακτοκομικό προϊόν ως τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή.

Ο νικητής για το 2016 ήταν το Kraftkar, ένα μπλε τυρί από αγελαδινό γάλα, από το νορβηγικό τυροκομείο Tingvollost που είναι σχετικά νέο σε αυτόν τον τομέα. Άνοιξε ένα κατάστημα μόλις το 2003 και παράγει 20 τόνους τυριών ετησίως με γάλα από τη φάρμα του.

Το Kraftkar είναι η πρώτη ποικιλία από σκανδιναβική χώρα που παίρνει τον τίτλο του καλύτερου τυριού στον κόσμο, δεδομένου ότι οι περισσότεροι προηγούμενοι νικητές προέρχονταν από διάσημες περιοχές στην παραγωγή τυριού, όπως η Γαλλία, η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο. «Φτιάχνουμε τυρί εδώ και περίπου 10 χρόνια. Είμαστε μια μικρή οικογένεια στη μέση της Νορβηγίας που προσπαθεί κάθε μέρα να κάνει το καλύτερο δυνατό. Ξυπνάμε νωρίς και κοιμόμαστε αργά», είπε ο παραγωγός Gunnar Waagen .

Ένας από τους ειδικούς της επιτροπής, ο Nick Trioros από το Canada’s Olympic Cheese, προσπάθησε να εξηγήσει γιατί το Kraftkar, ένα μπλε τυρί από αγελαδινό γάλα, είναι τόσο υποδειγματικό: "Η μούχλα σε αυτό το τυρί έχει αναπτυχθεί πραγματικά ωραία. Είναι πολύ ομοιόμορφα κατανεμημένη. Επιπλέον, η υφή του είναι υπέροχη:  όταν θρυμματίζεται, μετατρέπεται σε μια μαλακή κρέμα και η επίγευση, καλύπτει απαλά τη γλώσσα σας».

Για πρώτη φορά, τα Παγκόσμια Βραβεία Τυριού, εξέλεξαν και τον Πρωταθλητή των Πρωταθλητών, επιλέγοντας το καλύτερο τυρί ανάμεσα από όλους τους 29 προηγούμενους νικητές του διαγωνισμού. Το βραβείο πήρε και πάλι το τυροκομείο Tingvollost και ανακηρύχτηκε ως "το καλύτερο τυρί που έγινε ποτέ".

ΠΗΓΗ: https://gff.co.uk/norwegian-blue-cheese-named-world-champion/

Tags: 
Όροι: 
Κατηγοριες: