Γιατί το ελβετικό τυρί έχει τρύπες;

Το ελβετικό τυρί είναι διάσημο σε ολόκληρο τον κόσμο για την ιδιαίτερη γεύση του, αλλά κυρίως για τις πάρα πολλές τρύπες του. Πρόκειται για ένα μοναδικό χαρακτηριστικό που έκανε το ελβετικό τυρί αντικείμενο συζητήσεων, αλλά και ερευνών. Ιδιαίτερα από την στιγμή που οι περίφημες τρύπες άρχισαν να εξαφανίζονται. Μετά από πολλές έρευνες, η Επιστήμη έχει επιτέλους τη λύση και το itrofi.gr σας την παρουσιάζει.

Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017

Εμπειρογνώμονες από Agroscope, ένα κέντρο για τη γεωργική έρευνα της ελβετικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι το φαινόμενο - που σηματοδοτεί τα διάσημα ελβετικά τυριά όπως το Έμενταλ και Appenzell - προκαλείται από μικροσκοπικά κομμάτια  χόρτου που υπάρχει στο γάλα και όχι από βακτήρια όπως πιστευόταν ως τώρα. 

Βρήκαν ότι οι τρύπες που εμφανίζονται σε τέτοιου είδους τυριά έγιναν μικρότερες ή εξαφανίστηκαν όταν το γάλα που χρησιμοποιείται για την τυροκομία εξήχθη χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους. Το όλο θέμα ήταν υπό μελέτη τουλάχιστον από το 1917, όταν ο Αμερικανός William Clark δημοσίευσε μια λεπτομερή μελέτη και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι τρύπες στα ελβετικά τυριά προκλήθηκαν από το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται από τα βακτήρια που υπάρχουν στο γάλα. 

Οι επιστήμονες του Agroscope σημειώνουν ότι τα ελβετικά τυριά είχαν λιγότερες τρύπες κατά τα τελευταία 10 με 15 χρόνια, από την στιγμή που οι ως ανοιχτοί κουβάδες αρμέγματος, αντικαταστάθηκαν από σφραγισμένες μηχανές αρμέγματος που κρατάνε εντελώς μακριά την παρουσία των μικροσκοπικών σωματιδίων σανό στο γάλα.

Όροι: 
Κατηγοριες: