Γιατί το γάλα είναι λευκό;

Πρόκειται για την πρώτη τροφή ανθρώπων και ζώων. Το γάλα είναι ο θεμελιώδης λίθος της διατροφής μας. Γνωρίζετε τις ευεργετικές του ιδιότητες. ‘Έχετε, όμως, αναρωτηθεί που οφείλει το κατάλευκο χρώμα του; Αλήθεια, τι κάνει το γάλα να έχει λευκό χρώμα;

Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017

Το γάλα είναι ένας συνδυασμός διαφορετικών συστατικών. Μεταξύ αυτών  είναι τα μικύλλια, ένα γαλάκτωμα σφαιριδίων λίπους και διαλυτές βιταμίνες σε εναιώρημα, ένα διάλυμα λακτόζης, υδατοδιαλυτές πρωτεΐνες, μεταλλικά άλατα και άλλες ουσίες, όπως τα στερεά σωματίδια καζεΐνης.

Η καζεΐνη αποτελεί το 80% της πρωτεΐνης γάλακτος, η οποία απελευθερώνεται από τα εκκριτικά κύτταρα στο γάλα ως μικύλλια (ομάδες πολύπλοκων μορίων καζεΐνης που συνδέονται με το φωσφορικό ασβέστιο).

Γιατί λοιπόν είναι λευκό το γάλα; Επειδή τα μικύλλια καζεΐνης αντανακλούν το φως, δίνοντας έτσι στο γάλα ένα λευκό χρώμα. Το λευκό χρώμα προκύπτει από όλα τα μήκη κύματος του ορατού φωτός που αντανακλάται στο μάτι. Η  Καζεΐνη και ορισμένα λίπη που υπάρχουν στο γάλα, αντικατοπτρίζουν ευρύ φάσμα μηκών κύματος, με αποτέλεσμα το γάλα να εμφανίζεται λευκό.

Όροι: 
Κατηγοριες: