Τροφές για την υγεία των ματιών

Το σπανάκι, η αγαπημένη τροφή του παιδικού μας ήρωα Ποπάϋ, δεν φημίζεται μόνο για τη σωματική δύναμη που χαρίζει αλλά λειτουργεί και ως ασπίδα ενάντια στην απώλεια της όρασης εφόσον ενισχύει την χρωστική ουσία της ωχράς κηλίδας. 

Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2016

Ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας, δηλαδή της περιοχής που βρίσκεται στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς,  είναι μια κοινή πάθηση που σχετίζεται με την ηλικία και ευθύνεται για την οξεία κεντρική όραση που είναι απαραίτητη στο διάβασμα και την οδήγηση.   Όταν η ωχρά κηλίδα εκφυλίζεται, η κεντρική όραση θολώνει και ο ασθενής οδηγείται σταδιακά σε απώλειά της στο ένα ή και στα δύο μάτια. 
Η ωχρά κηλίδα, που βρίσκεται στο κέντρο του ματιού, μπορεί εύκολα να καταστραφεί  από παρατεταμένη έκθεση σε εκτυφλωτικό φως , είτε κοιτώντας κατευθείαν ισχυρές πηγές φωτός, όπως ο ήλιος, χωρίς κάποια προστασία π. χ. γυαλιά ηλίου. 

Ο κίνδυνος όμως της εκφύλισης μπορεί να μειωθεί, αυξάνοντας την ποσότητα της κίτρινης χρωστικής ουσίας που προστατεύει την ώχρα κηλίδα από το "μπλέ φως", το οποίο εκτός από κομμάτι του ηλιακού φωτός, εκπέμπεται από τις τηλεοράσεις και τους υπολογιστές. 
Η  ζεαξανθίνη και η λουτεΐνη και η μεσο-ζεαξανθίνη  είναι καροτενοειδή (κίτρινες χρωστικές ουσίες) που προστατεύουν τα ευαίσθητα κύτταρα του ματιού από τα επιβλαβή μπλε κύματα φωτός με τον ίδιο τρόπο που προστατεύουν τα γυαλιά ηλίου. 

Οι χρωστικές αυτές ουσίες , προσλαμβάνονται μόνο μέσω της διατροφής περιέχονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στα κίτρινα φρούτα και λαχανικά, καθώς και στα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το λάχανο και το κατσαρό λάχανο. 
Επιπλέον, επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας και επιβραδύνουν την εξέλιξή της.

Σημαντικοί παράγοντες που  έχουν αρνητική επίδραση στους φυσικούς μηχανισμούς άμυνας του ματιού είναι το κάπνισμα,  η παχυσαρκία, η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, η κληρονομικότητα, φύλο (οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες),η υπέρταση, η ανοιχτόχρωμη ίριδα.
Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με αντιοξειδωτικές ουσίες, προστασία από το ηλιακό φως και υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής  αποτελούν τη βάση πρόληψης της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

 

Όροι: 
Κατηγοριες: