Συμπληρώματα πρωτεΐνης, μήπως τα παίρνετε με λάθος τρόπο;

Η επιστήμη λέει ότι εάν πιείτε το πρωτεϊνικό ρόφημα ή φάτε τις μπάρες σας σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, θα χάσετε περισσότερο σωματικό λίπος. Ποια είναι όμως αυτή η στιγμή;

Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018

Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά αν συμπληρώνετε τη διατροφή σας με πρωτεϊνικά ροφήματα ή μπάρες, νέα έρευνα δείχνει ότι θα πρέπει να έχετε υπόψη σας τη χρονική στιγμή που τα καταναλώνετε. Μια επισκόπηση της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition Reviews, διαπίστωσε ότι ενώ τα συμπληρώματα πρωτεΐνης αυξάνουν αποτελεσματικά την άπαχη μυϊκή μάζα σε όλους τους χρήστες, όσοι τα κατανάλωναν μεταξύ των γευμάτων κέρδισαν βάρος.  Αντίθετα, η κατανάλωσή τους μαζί με τα γεύματα συνέβαλε στη διατήρηση του σωματικού βάρους, μειώνοντας παράλληλα το λίπος.

"Μπορεί τελικά να έχει σημασία το πότε παίρνετε τα συμπληρώματα σε σχέση με το πότε γευματίζετε, καθώς οι άνθρωποι που καταναλώνουν συμπληρώματα πρωτεΐνης ανάμεσα στα γεύματα ως σνακ μπορεί να μην τα καταφέρουν και τόσο καλά στη διαχείριση του σωματικού τους βάρους", δήλωσε ο Wayne Campbell, καθηγητής διατροφής στο Πανεπιστήμιο Purdue και κύριος συγγραφέας της μελέτης. Οι ερευνητές προτείνουν ότι ο συγχρονισμός των συμπληρωμάτων πρωτεΐνης μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα των συνολικών θερμίδων που καταναλώνουν οι άνθρωποι και όσοι συνδυάζουν το γεύμα τους με το συμπλήρωμα, να τρώνε λιγότερο από ότι συνήθως. "Αυτή η διαιτητική αποζημίωση δεν παρατηρείται όταν τα συμπληρώματα πρωτεΐνης καταναλώνονται ως σνακ. Οι θερμίδες των γευμάτων μπορεί να μην προσαρμόζονται για να αντισταθμίσουν τις θερμίδες του συμπληρώματος, οδηγώντας έτσι σε μια υψηλότερη πρόσληψη θερμίδων την συγκεκριμένη ημέρα", εξήγησε ο Campbell. Παρά την αυξανόμενη δημοτικότητα των συμπληρωμάτων, αυτή είναι η πρώτη φορά που το θέμα έχει ερευνηθεί και ο Campbell λέει ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν και περαιτέρω μελέτες.

Με άλλα λόγια: εάν θέλετε να προσθέσετε μυϊκή μάζα, δεν έχει σημασία πότε παίρνετε τα συμπληρώματα πρωτεΐνης, αλλά αν ενδιαφέρεστε για «χτίσιμο» μυών με παράλληλη μείωση του λίπους, θα πρέπει να παίρνετε το συμπλήρωμα με το γεύμα σας. Ως κατανάλωση μεταξύ των γευμάτων ορίζεται η λήψη συμπληρώματος πρωτεΐνης πολύ κοντά σε κάποια προπόνηση ή κατά τη διάρκεια κάποιας άλλης περιόδου που δεν περιλαμβάνει γεύμα. Ως κατανάλωση κατά τη διάρκεια του γεύματος ορίζεται είναι όταν παίρνουμε ένα συμπλήρωμα πρωτεΐνης μαζί ή αμέσως μετά το γεύμα ή όταν αντικαθίσταται το γεύμα με ένα πρωτεϊνικό ρόφημα.

Τα στατιστικά της έρευνας έδειξαν:

  • Άπαχη μυϊκή μάζα

 Όταν τα συμπληρώματα πρωτεΐνης ελήφθησαν με τα γεύματα, το 94% των ατόμων αύξησε την άπαχη σωματική του μάζα. Όταν συμπληρώθηκαν πρωτεΐνες μεταξύ των γευμάτων, το 90% των ατόμων αύξησε την άπαχη σωματική του μάζα (σχεδόν καμία διαφορά).  

  • Μάζα λίπους

Όταν τα συμπληρώματα πρωτεΐνης ελήφθησαν με τα γεύματα, το 87% των ατόμων μείωσαν τη λιπώδη μάζα τους. Όταν συμπληρώθηκαν πρωτεΐνες μεταξύ των γευμάτων, το 59% των ατόμων μείωσαν τη λιπώδη μάζα (υπήρξε κατά 18% μεγαλύτερη απώλεια λίπους σε εκείνους που πήραν συμπληρώματα πρωτεΐνης με τα γεύματα)

  • Λόγος λίπους προς άπαχη μάζα

 Όταν τα συμπληρώματα πρωτεΐνης ελήφθησαν με τα γεύματα, το 100% των ατόμων αύξησε το λόγο άπαχης μάζας προς λίπος, ενώ όταν συμπληρώθηκαν μεταξύ των γευμάτων, το 84% των ατόμων αύξησε το λόγο αυτό (όλοι όσοι πήραν πρωτεΐνες με τα γεύματά τους βελτίωσαν την αναλογία άπαχης μάζας προς λίπος, ενώ μόνο το 84% εκείνων που πήραν συμπληρώματα πρωτεΐνης μεταξύ των γευμάτων το έκαναν).

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: