Ο ψευδάργυρος ισχυρός σύμμαχος κατά της ηπατικής νόσου

Νέα έρευνα από την Αυστραλία έδειξε ότι ο ψευδάργυρος ορού  μπορεί να ωφελήσει την ηπατική νόσο με τρόπο που δεν φανταζόμασταν ποτέ. Τα ευρήματα των επιστημόνων υπογραμμίζουν τη δυνατότητα του ψευδαργύρου να χρησιμοποιηθεί ως απλή και αποτελεσματική θεραπεία κατά της οξείας και χρόνιας φλεγμονής στο ήπαρ.

Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017

Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών Westmead του Sydney με έκπληξη ανακάλυψαν  ότι ο ψευδάργυρος έχει τη δυνατότητα να καταπολεμήσει την ηπατική νόσο,  καταστέλλοντας τις φλεγμονώδεις επιδράσεις μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται ιντερφερόνη λάμδα 3 (IFN-λ3). Αυτή η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, απέδειξε πόσο ωφέλιμο είναι αυτό το μεταλλικό στοιχείο για την εξουδετέρωση των αρνητικών επιδράσεων της ηπατικής νόσου.

Οι επικεφαλής της μελέτης,  Scott Read και Golo Ahlenstiel, απέδειξαν ότι ο ψευδάργυρος είναι ένας ισχυρός και ειδικός αναστολέας της IFN-λ3 όταν πρόκειται για ιογενείς λοιμώξεις όπως η γρίπη και η ηπατίτιδα C. Η IFN-λ3 είναι μια πρωτεΐνη που σχετίζεται άμεσα με τη βλάβη των ιστών στη χρόνια ηπατική νόσο. Μειώνει επίσης την αντιική δράση και αυξάνει τον ιικό αναδιπλασιασμό τόσο in-vitro όσο και in-vivo.  "Έχουμε αποδείξει ότι ο ψευδάργυρος αναστέλλει πολυάριθμες εκφάνσεις της ανοσολογικής απόκρισης του ήπατος σε ιούς που μπορεί να μεσολαβούν από την IFN-λ3», δήλωσε σε σχετική ανακοίνωση  ο Dr Read. Πρόσθεσε επίσης ότι ο ψευδάργυρος μπλοκάρει τη φλεγμονώδη δραστηριότητα της IFN-λ3, η οποία συνδέεται άμεσα με την προχωρημένη πρόοδο της κίρρωσης τόσο στην ιογενή όσο και στη μη ιογενή ηπατική νόσο. "Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι τα επίπεδα ψευδαργύρου στον ορό σε ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα C είναι γενετικά προκαθορισμένες από τον πολυμορφισμό της IFN-λ3, επιβεβαιώνοντας τον ανασταλτικό ρόλο του ψευδαργύρου in vivo. Τα δεδομένα υπογραμμίζουν την πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί ψευδάργυρος ως απλή και αποτελεσματική θεραπεία κατά της οξείας και χρόνιας φλεγμονής στο ήπαρ ", κατέληξε ο Dr. Read.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ήπατος του Πανεπιστημίου του Saint Louis, η ηπατική νόσος, η οποία περιλαμβάνει την ηπατίτιδα, τον καρκίνο και την κίρρωση, είναι η 12η κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ. Υπάρχουν περισσότερες από 20 ασθένειες του ήπατος, οι οποίες σήμερα διαγιγνώσκονται. Παρότι όμως υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες, αυτές επιβραδύνουν μόνο την εξέλιξη της νόσου.  Η νέα μελέτη μπορεί να προσφέρει στους νέες ελπίδες ανακούφισης, καθώς ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε φυσική μορφή σε πολλές τροφές. Είναι ένα βασικό ιχνοστοιχείο που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη σύνθεση πρωτεϊνών και στη ρύθμιση της κυτταρικής παραγωγής στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Συγκεντρώνεται κυρίως στους ισχυρότερους μυς του σώματος και ειδικά σε περιοχές όπως το δέρμα, το ήπαρ, ο αμφιβληστροειδής, τα λευκά και ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οστά και το πάγκρεας. Βρίσκεται επίσης στο σπέρμα και στον αδένα του προστάτη. Η ανεπάρκεια στον ψευδάργυρο μπορεί να προκαλέσει απώλεια όρεξης, κατάθλιψη, απώλεια οσμής και γεύσης, χαμηλή αρτηριακή πίεση, καθυστέρηση ανάπτυξης, κόπωση, απώλεια μαλλιών, απώλεια βάρους, διάρροια, σχηματισμό λευκών κηλίδων στα νύχια,  τραχύ και χλωμό δέρμα. Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι η συμπλήρωση ψευδαργύρου βοηθά στη βελτίωση των νευρολογικών συμπτωμάτων και του υποσιτισμού που συνδέονται με τις ηπατικές παθήσεις. 

Όροι: 
Κατηγοριες: