Μολυβδαίνιο, η άγνωστη σε πολλούς απαραίτητη θρεπτική ουσία

Το μολυβδαίνιο είναι ένα βασικό μέταλλο στο σώμα, όπως ο σίδηρος και το μαγνήσιο. Βρίσκεται επίσης στο έδαφος και μεταφέρεται στη διατροφή μας με την κατανάλωση των λαχανικών και μέσω των ζώων που τρέφονται με αυτά τα φυτά. Αν και το σώμα μας χρειάζεται μόνο ελάχιστη ποσότητα, αποτελεί βασικό συστατικό πολλών ζωτικών λειτουργιών και χωρίς αυτό δημιουργούνται θρόμβοι και τοξίνες. 

Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου 2018

Παρόλο που ίσως δεν είναι τόσο γνωστό όσο τα άλλα μέταλλα που έχουμε αναφέρει στο itrofi.gr, το μολυβδαίνιο είναι ένα βασικό μεταλλικό θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται σε μια ποικιλία τροφών και είναι γνωστό ότι παίζει σημαντικό ρόλο για την ανθρώπινη υγεία.  Είναι απαραίτητο επίσης στη χημεία του εδάφους και των ωκεανών και η περιεκτικότητα της τροφής μας σε μολυβδαίνιο εξαρτάται σημαντικά από το έδαφος στο οποίο καλλιεργούνται τα τρόφιμα και από το νερό το οποίο απορροφούν όσο μεγαλώνουν.

Υπάρχουν λίγα στοιχεία σχετικά με την ειδική περιεκτικότητα σε μολυβδαίνιο ορισμένων τροφίμων, καθώς εξαρτάται από το περιεχόμενο του εδάφους. Αν και τα ποσά ποικίλλουν, οι πλουσιότερες πηγές είναι συνήθως τα φασόλια, οι φακές, το συκώτι και τα νεφρά των ζώων ενώ μικρότερες ποσότητες περιέχονται σε άλλα ζωικά προϊόντα, φρούτα και πολλά λαχανικά. Δεδομένου ότι το σώμα μας χρειάζεται μόνο ίχνη και είναι άφθονο σε πολλά τρόφιμα, η έλλειψή του είναι σπάνια.

Λειτουργεί ως συμπαράγοντας για σημαντικά ένζυμα

Μόλις το καταναλώνουμε, απορροφάται στο αίμα από το στομάχι και το έντερο και στη συνέχεια μεταφέρεται στο ήπαρ, στα νεφρά και σε άλλα όργανα. Κάποια ποσότητα αποθηκεύεται στο ήπαρ και τα νεφρά, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του μετατρέπεται σε συμπαράγοντα μολυβδαίνιο. Οποιαδήποτε περίσσεια μεταφέρεται στη συνέχεια στα ούρα. Ο συμπαράγοντας μολυβδαίνιο ενεργοποιεί τέσσερα βασικά ένζυμα, τα οποία είναι βιολογικά μόρια που οδηγούν τις χημικές αντιδράσεις στο σώμα. Τα τέσσερα αυτά ένζυμα είναι τα ακόλουθα:
Θειική οξειδάση: Μετατρέπει το θειώδες σε θειικό, αποτρέποντας την επικίνδυνη συσσώρευση θειωδών στο σώμα.
Οξειδάση αλδεϋδης: Διαλύει τις αλδεΰδες, οι οποίες μπορεί να είναι τοξικές για το σώμα. Επίσης, βοηθά το ήπαρ να διασπά το αλκοόλ και κάποια φάρμακα, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία του καρκίνου .
Οξειδάση ξανθίνης: Μετατρέπει την ξανθίνη σε ουρικό οξύ. Αυτή η αντίδραση βοηθά στη διάλυση των νουκλεοτιδίων, των δοκιμών στοιχείων του DNA, όταν δεν χρειάζονται πλέον. Μπορούν στη συνέχεια να απεκκρίνονται στα ούρα.
Μιτοχονδριακό συστατικό μείωσης αμιδοξίμης (mARC): Η λειτουργία αυτού του ενζύμου δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά θεωρείται ότι απομακρύνει τα τοξικά υποπροϊόντα του μεταβολισμού.

Ο ρόλος του μολυβδαινίου στη διάσπαση των θειωδών είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Τα θειώδη άλατα απαντώνται φυσικά στα τρόφιμα και επίσης μερικές φορές προστίθενται ως συντηρητικά. Εάν συσσωρεύονται στο σώμα, μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση που μπορεί να περιλαμβάνει διάρροια, δερματικά προβλήματα ή δυσκολίες στην αναπνοή.

Καταπολεμά τις φλεγμονώδεις και αυτοάνοσες ασθένειες

Το τετραθειομολυβδαινικό, μια μορφή μολυβδαινίου με τέσσερα άτομα θείου, μειώνει τα επίπεδα του χαλκού στο σώμα, γεγονός που το καθιστά αποτελεσματικό στη θεραπεία ινωδών, φλεγμονωδών και αυτοάνοσων ασθενειών, σύμφωνα με μελέτες σε ζώα. Παρουσιάζει επίσης μερική προστατευτική δράση έναντι του διαβήτη.

Όροι: 
Κατηγοριες: