Η απαραίτητη νιασίνη

Η νιασίνη, γνωστή και ως βιταμίνη Β3, βρίσκεται στα περισσότερα τρόφιμα και παίζει ρόλο στην μετατροπή της τροφής που καταναλώνουμε σε ενέργεια. Βοηθά το σώμα να χρησιμοποιεί τις πρωτεΐνες και τα λίπη και διατηρεί το δέρμα, τα μαλλιά και το νευρικό σύστημα υγιή, ενώ παράλληλα μειώνει τη χοληστερόλη και προστατεύει τον εγκέφαλο και την καρδιά. 

Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017

Η νιασίνη είναι μία από τις οκτώ βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ονομάζεται επίσης Β3. Υπάρχουν δύο κύριες χημικές μορφές της με διαφορετικές επιδράσεις στο σώμα: το νικοτινικό οξύ και η νιασιναμίδη ή νικοτιναμίδη. Έρευνες έχουν δείξει ότι σε αντίθεση με το νικοτινικό οξύ, η νιασιναμίδη δεν μειώνει τη χοληστερόλη, ωστόσο, μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 1, ορισμένων δερματικών παθήσεων και της σχιζοφρένειας. Η νιασίνη είναι υδατοδιαλυτή, οπότε το σώμα δεν την αποθηκεύει. Αυτό σημαίνει επίσης ότι μπορεί να εκκρίνει την περίσσεια της βιταμίνης εάν δεν του είναι απαραίτητη.

Βοηθά το σώμα να παράγει ενέργεια από τα τρόφιμα και συμμετέχει σε ποικίλες βιοχημικές αντιδράσεις.  Από όλες τις βιταμίνες Β, η νιασίνη είναι η μοναδική που το σώμα μπορεί να συνθέσει από το αμινοξύ τρυπτοφάνη. Αυτό δεν σημαίνει ότι το σώμα δεν χρησιμοποιεί τη νιασίνη που καταναλώνουμε από τα τρόφιμα αλλά ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις για νιασίνη και από τις δύο πηγές. Όπως και όλες οι βιταμίνες Β, η νιασίνη συμμετέχει στην μετατροπή των τροφίμων σε ενέργεια βοηθώντας τα ένζυμα να κάνουν τη δουλειά τους. Συγκεκριμένα, είναι ένα σημαντικό συστατικό των NAD και NADP, δύο συνενζύμων που εμπλέκονται στον κυτταρικό μεταβολισμό. Επιπλέον, παίζει ρόλο στη σηματοδότηση των κυττάρων και στην κατασκευή και επιδιόρθωση του DNA, εκτός από την αντιοξειδωτική της δράση.

Οφέλη για τη υγεία

  • μειώνει την LDL χοληστερόλη η οποία μπορεί να προκαλέσει εμπλοκές στα αιμοφόρα αγγεία ενώ αυξάνει την HDL καλή χοληστερόλη
  • μειώνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και την λιποπρωτεΐνη και μπορεί να μειώσει τη συσσώρευση λιπιδίων στο ήπαρ
  • βελτιώνει την καρδιακή υγεία αποτρέποντας τα στεφανιαία καρδιακά νοσήματα και την εξέλιξη της αρτηριακής νόσου
  • προστατεύει τον εγκέφαλο μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο
  • έχει σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
  • βελτιώνει το δέρμα επιταχύνοντας σημαντικά τις διαδικασίες επούλωσής του 

Καλές πηγές νιασίνης

  • Βόειο και αρνίσιο κρέας
  • Συκώτι
  • Κοτόπουλο
  • Ψάρια, όπως  αντσούγιες, τόνος και  σολομός
  • Ψωμί ολικής αλέσεως, εμπλουτισμένα ζυμαρικά και δημητριακά
  • Όσπρια
  • Τυριά και γάλα
  • Αυγά
  • Φυλλώδη λαχανικά και μανιτάρια
  • Ξηροί καρποί και ηλιόσποροι

Δοσολογία

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση νιασίνης είναι 16 mg  για τους ενήλικες άνδρες και 14 mg για τις ενήλικες γυναίκες,

Συμπτώματα έλλειψης

  • κόπωση
  • δυσπεψία
  • εμετός
  • κυκλοφορικά προβλήματα
  • πληγές
  • διαταραχή εξισορρόπησης

Μια σοβαρή έλλειψη βιταμίνης Β3 μπορεί να προκαλέσει πελλάγρα που χαρακτηρίζεται από δερματικά προβλήματα, άνοια και διάρροια και δυστυχώς μπορεί να προκαλέσει και θάνατο.

Όροι: 
Κατηγοριες: