Υπάρχει και η άλλη πλευρά των προβιοτικών;

Τα προβιοτικά μπορεί να είναι η λύση για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της κακής διατροφής. Ωστόσο, έκπληξη προκάλεσε νέα έρευνα που έδειξε ότι για εκείνους που ακολουθούν ήδη μια θρεπτική και ισορροπημένη δίαιτα, μια καθημερινή δόση προβιοτικών μπορεί να είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματική από ό,τι νομίζουν και θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες πτυχές της μνήμης.

Σάββατο, 6 Μαΐου 2017

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί «καλά» βακτήρια που έχουν ευεργετική επίδραση στον οργανισμό. Βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα όπως το γιαούρτι αλλά κυκλοφορούν και με τη μορφή συμπληρωμάτων ή φαρμάκων.  Η παγκόσμια αγορά προβιοτικών  αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς αλλά το αν πρέπει ή όχι να καταναλώνονται προβιοτικά συμπληρώματα ή φάρμακα αποτελεί ένα πραγματικά καυτό θέμα για την υγεία.

Γίνονται πολλές επιστημονικές έρευνες αυτό τον καιρό για να καθοριστεί το πώς ακριβώς λειτουργούν τα προβιοτικά και τι επίδραση έχουν μέσα στο σώμα.  Μια νέα μελέτη επιβεβαιώνει τη θετική τους πλευρά αλλά φαίνεται να φέρνει στο φως και μια «παγίδα».  Σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας (UNSW) στην Αυστραλία, τα προβιοτικά φάρμακα θα σας κάνουν μάλλον καλό αν έχετε μια κακή διατροφή. Αν διατρέφεστε σωστά, δεν θα σας ωφελήσουν παραπάνω.  Στην πραγματικότητα, θα μπορούσαν να σας βλάψουν. 

Μια ομάδα με επικεφαλής την καθηγήτρια Φαρμακολογίας Margaret Morris στο UNSW, τάισε ποντίκια εργαστηρίου με μια ποικιλία από διαφορετικές δίαιτες, κάποιες από τις οποίες περιλάμβαναν θρεπτικά τρόφιμα , ενώ άλλες βασίζονταν σε πρόχειρο φαγητό με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και κακά λιπαρά. Οι αρουραίοι έλαβαν επίσης υψηλές ή χαμηλές δόσεις προβιοτικών φαρμάκων.  Τα προβιοτικά άλλαξαν θετικά τη βακτηριακή σύνθεση του πεπτικού τους συστήματος και ωφέλησαν τη λειτουργία του εγκεφάλου, προλαμβάνοντας την απώλεια της μνήμης του χώρου. Αλλά στα ποντίκια εκείνα που διατρέφονταν πιο υγιεινά, τα προβιοτικά είχαν μικρό αντίκτυπο στη μικροβιακή τους ποικιλότητα ενώ παρουσίασαν εξασθενημένη μνήμη αναγνώρισης.

«Αν η διατροφή σας είναι πραγματικά πολύ ανθυγιεινή, τότε τα προβιοτικά μπορεί να είναι χρήσιμα. Αλλά αν ήδη τρώτε σωστά και υγιεινά, μπορεί να μην είναι τόσο επωφελή» ανέφερε η καθηγήτρια Morris. «Διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι, τα ποντίκια που τράφηκαν με μια υγιεινή διατροφή, τα προβιοτικά στην πραγματικότητα οδήγησαν σε κάποια διαταραχή της μνήμης σε σχέση με την αναγνώριση αντικειμένων».  Παρά το γεγονός ότι η μελέτη αυτή εξέτασε ποντικούς, πολλοί ειδικοί της ιατρικής κοινότητας θεωρούν ότι το κύριο μήνυμα αυτής της έρευνας είναι ότι η παραίνεση για πρόσληψη προβιοτικών δεν πρέπει να δίνεται χωρίς δεύτερη σκέψη. «Είναι πολύ δύσκολο για εμάς να πούμε ότι είναι οριστικά κάτι καλό ή κακό. Τα προβιοτικά μπορεί να προσφέρουν μια μεγάλη ευκαιρία για τη βελτίωση της υγείας εφόσον αντικαθιστούν τα σωστά βακτήρια.  Η πρόκληση είναι ο ακριβής προσδιορισμός των ευεργετικών μικροβίων που λείπουν από τον οργανισμό», σχολίασε η Morris.

Οι δίαιτες δυτικού τύπου με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη έχει αποδειχθεί επανειλημμένα ότι έχουν βλαβερές επιπτώσεις στον εγκέφαλο και τη γνωστική λειτουργία. Ο τρόπος ζωής μπορεί να αλλάξει γρήγορα τη σύνθεση και τη μεταβολική δραστηριότητα των μικροβίων του εντέρου, λένε οι ερευνητές. 

Πηγή: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/03/170314111102.htm

 

Όροι: 
Κατηγοριες: