Σχετικα Αφιερωματα

Η δύναμη της βιταμίνης D ενάντια στον καρκίνο

Τελευταίες επιστημονικές έρευνες δείχνουν πώς η βιταμίνη D προφυλάσσει, και καθυστερεί την ανάπτυξη πολλών μορφών καρκίνου, επισημαίνοντας το πόσο σημαντικό είναι να εξετάζουμε τα επίπεδά της σε συχνή βάση.

Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2020

Στην πραγματικότητα, η βελτίωση των επιπέδων βιταμίνης D στον οργανισμό θα βοηθήσει στην αποφυγή δημιουργίας 16 τύπων καρκίνου, περιλαμβανομένων του παγκρέατος, των πνευμόνων, των ωοθηκών, του μαστού, του προστάτη και του δέρματος.

Η βιταμίνη D έχει να επιδείξει προληπτικά οφέλη για πολλές ασθένειες, περιλαμβανομένων των καρδιαγγειακών και του διαβήτη, ενώ μειώνει τον χρόνιο πόνο. Όταν όμως μιλάμε για καρκίνο η βιταμίνη D αποτελεί τον χειρότερο εχθρό του. Πάνω από 200 επιδημιολογικές έρευνες και πάνω από 2.500 εργαστηριακές μελέτες επιβεβαιώνουν θεωρίες που συνδέουν την ανεπάρκεια βιταμίνης D με τον καρκίνο.

Πρόσφατη έρευνα μελέτησε γυναίκες στην μετεμμηνοπαυσική ηλικία δίνοντας τους βιταμίνη D για να φτάσουν τα επίπεδα του ορρού τους στα 40ng/ml. Αυτές οι γυναίκες παρουσίασαν 77% μείωση πιθανοτήτων εμφάνισης όλων των μορφών καρκίνου. Και τα 40ng/ml είναι ένα μετριοπαθές επίπεδο αν σκεφτεί κανείς ότι τα προτεινόμενα επίπεδα είναι 50-70ng/ml. Αυτό υπογραμμίζει το πόσο σημαντική είναι η βιταμίνη D για την σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσουμε τα επίπεδα βιταμίνης D στο σώμα μας είναι η έκθεση στον ήλιο. Ένας πολύ γενικός οδηγός προτείνει την έκθεση του 40% του σώματός μας στον ήλιο και τις ώρες από 10πμ έως 2μμ για είκοσι (20’) λεπτά.

Ο πιο σημαντικός παράγων είναι το επίπεδο της βιταμίνης στον ορρό. Δεν έχει σημασία πόση ώρα εκτίθεστε στον ήλιο ή πόσο συμπλήρωμα D3 παίρνετε. Αν το επίπεδο ορρού είναι χαμηλό υπάρχει κίνδυνος. Και επειδή δεν είναι ακόμη απολύτως κατανοητό γιατί διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο ο βαθμός απορροφητικότητας της βιταμίνης D, ο μόνος τρόπος να το διαπιστώσετε είναι να το εξετάσετε στο μικροβιολογικό εργαστήριο.

Όροι: 
Κατηγοριες: