Διατροφικές συνήθειες για δυνατό σπέρμα

Η υπογονιμότητα αποτελεί ένα διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα σε όλο τον κόσμο. Επηρεάζει περίπου ένα στα έξι ζευγάρια και οι ερευνητές υπολογίζουν περίπου μια στις τρεις περιπτώσεις οφείλεται σε προβλήματα γονιμότητας του άντρα. Η σωστή διατροφή μπορεί να είναι η λύση.

Κυριακή, 19 Μαρτίου 2017

Προτού ωστόσο μπούμε σε μια διαδικασία να δούμε ποιες διατροφικές συμβουλές μπορούν να δώσουν λύση σε αυτό το πρόβλημα ίσως να ήταν καλό να καθορίσουμε τι ακριβώς σημαίνει αντρική υπογονιμότητα.

Με τον συγκεκριμένο όρο προσδιορίζουμε τις μικρές πιθανότητες που έχει ένα άντρας να καταστήσει έγκυο τη σύντροφό του. Συνήθως, αυτό εξαρτάται από την ποιότητα των σπερματοζωαρίων του. Η υπογονιμότητα μπορεί να έχει πολλές αιτίες και να οφείλεται σε γενετικά χαρακτηριστικά, διαφόρων ειδών ασθένειες, καθιστική ζωή αλλά και κακές διατροφικές συνήθειες.

Μερικές από τις διατροφικές λύσεις που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα είναι οι εξής:

Αυξήστε την βιταμίνη C

Όταν τα επίπεδα αντιδραστικών μορφών οξυγόνου φτάνουν σε επιβλαβή επίπεδα στο σώμα τότε ταλαιπωρούμαστε από οξειδωτικό στρες. Οι αντιδραστικές μορφές οξυγόνου παράγονται συνεχώς στο σώμα αλλά τα επίπεδά τους διατηρούνται υπό έλεγχο στους υγιείς ανθρώπους. Τα υψηλά επίπεδά τους δημιουργούν διαφόρων ειδών φλεγμονές καθώς και σε στειρότητα. Η επαρκής πρόσληψη αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη C, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ορισμένων από τις επιβλαβείς επιδράσεις. Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης C μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του σπέρματος. Διάφορες έρευνες έχουν δείξει πως η βιταμίνη C βελτιώνει σημαντικά τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και την κινητικότητα, ενώ η μείωση του αριθμού των παραμορφωμένων σπερματοζωαρίων.

Αυξήστε την βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι ένα ακόμα θρεπτικό συστατικό που μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα τεστοστερόνης σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άντρες με ανεπάρκεια στη βιταμίνη D είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης ενώ αντίστοιχα έχει αποδειχθεί πως η τεστοστερόνη αυξάνεται με την συστηματική πρόσληψη της βιταμίνης D. Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με την μεγαλύτερη κινητικότητα του σπέρματος.

Φάτε τροφές με ψευδάργυρο

Ο ψευδάργυρος είναι ένα βασικό μεταλλικό στοιχείο που βρίσκεται σε υψηλές ποσότητες σε ζωικές τροφές, όπως το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά και οστρακοειδή. Η επαρκής πρόσληψη ψευδαργύρου είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της ανδρικής γονιμότητας. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου σχετίζεται με τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, την κακή ποιότητα σπέρματος και τον αυξημένο κίνδυνο ανδρικής υπογονιμότητας. Η λήψη ψευδαργύρου αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

Όροι: 
Κατηγοριες: