Διατροφή και γονιμότητα στη γυναίκα

Η ολοένα αυξανόμενη  υιοθέτηση του δυτικού τρόπου ζωής και οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες τα τελευταία  χρόνια, έχουν οδηγήσει στην άνοδο των ποσοστών παχυσαρκίας. Παράλληλα έχει παρατηρηθεί αύξηση των προβλημάτων γονιμότητας, και ο αριθμός των υπογόνιμων ζευγαριών που καταφεύγουν σε μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής συνεχώς αυξάνεται.

Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2019

Ήταν αναπόφευκτο λοιπόν να ερευνηθεί σε βάθος, η σχέση που υπάρχει μεταξύ της διατροφής και συνεπώς του σωματικού βάρους, με την γονιμότητα. Από την δεκαετία του ‘70 ερευνητές και διατροφολόγοι κατάφεραν να απομονώσουν τους παράγοντες που λειτουργούν ευεργετικά στην γονιμότητα και να προτείνουν την υιοθέτηση διατροφικών συνηθειών που βοηθούν.

Η κατανάλωση σιδήρου από μη-αιμικές πηγές, όπως τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά (μπρόκολο, σπανάκι) και τα όσπρια, η κατανάλωση μιας τουλάχιστον μερίδας ημερησίως πλήρων σε λιπαρά γαλακτοκομικών, η πρόσληψη πρωτεϊνών από φυτικές πηγές προτιμότερα (όσπρια , λαχανικά) παρά από ζωικές, η κατανάλωση φυτικών ακόρεστων ελαίων (ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο), η χρήση πολυβιταμινούχων σκευασμάτων, η μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης, επεξεργασμένων δημητριακών και αμυλωδών τροφών, φαίνεται ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης υπογονιμότητας στις γυναίκες.

Επιπρόσθετα οι έρευνες έδειξαν ότι κατ’ επέκταση των διατροφικών συνηθειών, μεγάλο ρόλο στην αποφυγή της υπογονιμότητας παίζουν παράγοντες όπως ο Δείκτης Μάζας Σώματος, το κάπνισμα, τα περιβαλλοντολογικά ρυπογόνα, η αθλητική δραστηριότητα.

Πιο αναλυτικά, γυναίκες με χαμηλό Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ<20) ή με μεγάλο (ΔΜΣ>30), παρουσιάζουν σε αυξημένα ποσοστά υπογονιμότητα. Το κάπνισμα ενεργητικό ή παθητικό καθώς και η κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης σε μέτριες δόσεις δεν δείχνουν να επηρεάζουν, αλλά τα ποσοστά υπογονιμότητας αυξάνονται εκθετικά αν οι δόσεις αυτές αυξηθούν. Μέτρια κατανάλωση κρασιού βρέθηκε ότι λειτουργεί ευεργετικά.

Περιβαλλοντολογικά ρυπογόνα όπως ο υδράργυρος φαίνεται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο υπογονιμότητας και γι αυτό καλό θα ήταν να αποφεύγεται η κατανάλωση θαλασσινών από μολυσμένες περιοχές ενώ θα πρέπει να προτιμούμε μικρά σε μέγεθος ψάρια έναντι των μεγάλων. Παράλληλα η αύξηση της δραστηριότητας, κυρίως της αθλητικής συμβάλλει στην εξάλειψη του κινδύνου.

Με διατήρηση λοιπόν κανονικού σωματικού βάρους, σωστή διατροφή και αλλαγή στον τρόπο ζωής, η σύγχρονη γυναίκα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο της υπογονιμότητας.

Όροι: 
Κατηγοριες: