Η κακή διατροφή στην πρώιμη παιδική ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ακοής

Η απώλεια ακοής είναι η τέταρτη βασική αιτία αναπηρίας παγκοσμίως και εκτιμάται ότι το 80% των περιπτώσεων αφορούν σε άτομα που ζουν σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα. Τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της απώλειας ακοής αποδεικνύοντας ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα της δημόσιας υγείας που εξακολουθεί να παραμελείται, ενώ υπογραμμίζουν παράλληλα ότι οι κατάλληλες διατροφικές παρεμβάσεις στην πρώιμη παιδική ηλικία θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην πρόληψη.

Τετάρτη, 2 Μαΐου 2018

Η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών. Οι επιπτώσεις του υποσιτισμού ή των λαθεμένων διατροφικών επιλογών ενός ατόμου μπορεί να μην εμφανίζονται αμέσως, αλλά σίγουρα θα φανούν σε κάποιο στάδιο της ζωής του. Πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα που χρήζει μεγάλης προσοχής καθώς πολλές επιπλοκές συνδέονται με αυτό. Μια από αυτές διαπιστώθηκε σε πρόσφατη μελέτη του Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition.Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων οι έφηβοι που υποσιτίζονταν σε προσχολική ηλικία είχαν τουλάχιστον δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από απώλεια ακοής τα επόμενα χρόνια σε σύγκριση με αυτούς που διατρέφονταν σωστά. Η έρευνα κάλυψε και τους δυο τύπους υποσιτισμού (οξύ και χρόνιο) και παρατηρήθηκε ότι τα παιδιά που πάσχουν είτε από τον ένα είτε από τον άλλο τύπο, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν δυσλειτουργία της ακοής αργότερα στη ζωή τους.

Τα παιδιά με χρόνια ανεπάρκεια τροφής είχαν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα ακοής. Ο νανισμός είναι το φαινόμενο κατά το οποίο ένα παιδί έχει πολύ μικρή ανάπτυξη για την ηλικία του και αυτή η διαδικασία ξεκινάει ακόμη και πριν από τη γέννηση, εάν δεν υπάρχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ο χρόνος στη μήτρα είναι εξαιρετικά σημαντικός για την ανάπτυξη των ακουστικών οργάνων που περιλαμβάνει το εσωτερικό αυτί. Ο υποσιτισμός σε αυτή τη φάση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο προβλημάτων ακοής στο μέλλον. Παρόμοια, υπήρξε διπλάσια αύξηση των πιθανοτήτων απώλειας ακοής για όσα παιδιά ήταν υπερβολικά αδύνατα για την ηλικία τους. Αυτό είναι ένα παράδειγμα οξύ υποσιτισμού, μια κατάσταση που καθιστά το παιδί πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των αυτιών. Οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του αυτιού μπορεί να προκαλέσουν τελικά απώλεια ακοής.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε στοιχεία του διατροφικού επιπέδου 2200 νεαρών ατόμων από το Νεπάλ από τότε που αυτά ήταν παιδιά. Οι εξετάσεις ακοής όλων των επιλεγμένων νέων πραγματοποιήθηκαν από το 2006 έως το 2008. Τα διατροφικά δεδομένα όλων αυτών των συμμετεχόντων συγκεντρώθηκαν πριν από σχεδόν 16 χρόνια, μεταξύ του 1989 και του 1991. Συνέλεξαν δηλαδή τις απαραίτητες πληροφορίες για τη διατροφική τους κατάσταση στα χρόνια της σωματικής τους ανάπτυξης. Τα ευρήματα αυτής της έρευνας απέδωσαν εξαιρετικά αποτελέσματα. Παρατηρήθηκε ότι η παροχή καλύτερης διατροφής μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επωφελής για την αντιμετώπιση του προβλήματος της απώλειας ακοής. Σχεδόν 116 εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται από αυτό το πρόβλημα στην περιοχή της Νότιας Ασίας και μόνο. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η απώλεια ακοής είναι η τέταρτη κύρια αιτία αναπηρίας στον κόσμο, αυτό το ζήτημα χρειάζεται αναμφίβολα άμεση προσοχή. Βρέθηκε επίσης ότι το 80% των ατόμων που πάσχουν από προβλήματα ακοής είναι κάτοικοι χωρών με χαμηλό έως μεσαίο επίπεδο εισοδήματος. Στη νότια Ασία περίπου το 28% των παιδιών και των νέων ενηλίκων έχουν προβλήματα ακοής.

Τροφές που προστατεύουν την ακοή

Η προσθήκη των ακόλουθων στοιχείων στη δίαιτα των παιδιών μπορεί να αποδειχθεί καίριος σύμμαχος στην επίλυση αυτού του κρίσιμου προβλήματος:

Μαγνήσιο

Εξουδετερώνει τις επιπτώσεις των ελεύθερων ριζών από τους δυνατούς θορύβους. Διατηρεί επίσης τα ευαίσθητα τριχωτά κύτταρα στο εσωτερικό αυτί σε καλή κατάσταση. Το σπανάκι, οι ντομάτες και οι πατάτες είναι μια καλή πηγή μαγνησίου.

Ψευδάργυρος

Είναι ένα βασικό συστατικό της κυτταρικής ανάπτυξης που θεραπεύει τις πληγές και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Με τον τρόπο αυτό βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμά τις λοιμώξεις του αυτιού. Το βόειο κρέας, τα φιστίκια και τα στρείδια είναι καλές πηγές ψευδαργύρου.

Κάλιο

Το κάλιο ρυθμίζει την ποσότητα των υγρών στους ιστούς του αίματος και του σώματος. Συμβάλλει στην υγεία της ακοής εξασφαλίζοντας ότι το υγρό στο εσωτερικό αυτί είναι σε φυσικό επίπεδο. Φρούτα όπως τα πορτοκάλια, η μπανάνα και τα βερίκοκα είναι πολύ χρήσιμα για τη λειτουργία αυτή.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: