Καταναλώνοντας αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι ειδικοί, ακόμη και σήμερα, δεν είναι απόλυτα σίγουροι για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την κατανάλωση αλκοόλ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Για αυτό, η πιο σωστή αντιμετώπιση είναι η αποχή κατά την κύηση.

Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου 2018

Είναι ασφαλές να καταναλώνουμε αλκοόλ όταν είμαστε έγκυες;

Οι γιατροί στο Ηνωμ. Βασίλειο συνιστούν για τις εγκύους ή ακόμη και για αυτές που θα ήθελαν  να μείνουν έγκυες, να αποφεύγουν εντελώς το αλκοόλ  ώστε οι κίνδυνοι για το έμβρυο να ελαχιστοποιηθούν. Το αλκοόλ στην εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα προβλήματα για το μωρό και  φυσικά, όσο μεγαλύτερη η κατανάλωσή του τόσο μεγαλύτερος και ο κίνδυνος.

Πώς επηρεάζει το αλκοόλ το έμβρυο;

Όταν πίνουμε, το αλκοόλ περνάει μέσω του αίματος στον πλακούντα άρα και στο έμβρυο.  Το συκώτι ενός μωρού είναι ένα από τα όργανα που αναπτύσσεται τελευταίο και δεν ωριμάζει παρά μόνο στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης.  Ο οργανισμός του μωρού σας δεν μπορεί να επεξεργαστεί το αλκοόλ με τον τρόπο που το κάνει ο δικός σας οργανισμός  και για το λόγο αυτό επηρεάζεται σοβαρά η ανάπτυξή του.
Εκτός από το ρίσκο της αποβολής, πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι, ειδικά στους πρώτους τρεις μήνες της κύησης, αυξάνεται επίσης ο κίνδυνος πρόωρης γέννησης και ελλειμματικού βάρους.
Σε περίπτωση που παρόλα αυτά επιλέξετε να καταναλώνετε αλκοόλ μετά τους τρεις πρώτους μήνες, αυτό μπορεί να επιφέρει προβλήματα στην υγεία του μωρού σας μετά τη γέννησή του. Και εδώ ισχύει ο κανόνας:  μεγαλύτερη η κατανάλωση , περισσότεροι κίνδυνοι.
Το Εμβρυικό Σύνδρομο Αλκοόλ είναι μια πολύ σοβαρή ανωμαλία που σχετίζεται με την υπερκατανάλωση αλκοόλ κατά την κύηση.  Παιδιά με το σύνδρομο αυτό παρουσιάζουν ελλειπή ανάπτυξη, διάφορες ανωμαλίες στο πρόσωπο καθώς και προβλήματα συμπεριφοράς και μάθησης.  Πόσα και ποια ακριβώς από τα συμπτώματα αυτά θα εκδηλωθούν στο παιδί είναι σε άμεση συνάρτηση με την ποσότητα κατανάλωσης .

Πώς να αποφεύγετε το αλκοόλ κατά την κύηση

Το να το αποφύγετε εντελώς για εννέα μήνες μπορεί να μην είναι και τόσο δύσκολο όσο νομίζετε τελικά.  Πολλές γυναίκες χάνουν αυτόματα την επιθυμία τους για αλκοόλ στην εγκυμοσύνη. Οι περισσότερες το σταματούν μόλις μαθαίνουν για την εγκυμοσύνη τους είτε όταν το αποφασίζουν.  Ακόμη και εκείνες που ανακαλύπτουν ότι είναι έγκυες μετά τους πρώτους μήνες, καλό είναι να το σταματούν αμέσως.   

Τι είναι η μονάδα αλκοόλ;

Εάν αποφασίσετε να μην σταματήσετε το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της κύησης, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πόσες μονάδες καταναλώνετε.
Μια μονάδα είναι 10ml-ή 10 γραμμάρια- καθαρού αλκοόλ.  Αυτό ισούται με:
-1/4 λίτρου μπύρα (3.5% περιεκτικότητα αλκοόλ ένδειξη στην ετικέτα του προϊόντος)
-25ml οινοπνευματώδη ποτά όπως ουίσκι, τζιν, ρούμι ή βότκα ( 40% περιεκτικότητα)
-175ml κρασί (11.5%)

Υποστηρικτικές υπηρεσίες

Αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες στο να σταματήσετε ή να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ, μη διστάσετε να μιλήσετε στο γιατρό σας ή τη μαία σας. Μπορούν να σας ενημερώσουν για διάφορες μεθόδους και υποστηρικτικές υπηρεσίες που υπάρχουν για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Όροι: 
Κατηγοριες: