Απαγορευτικά τα στρείδια στην εγκυμοσύνη

Οι υποψήφιες μαμάδες πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση στρειδιών και άλλων ωμών οστρακοειδών, καθώς κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι υπεύθυνα για βακτηριδιακές ασθένειες εκθέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο την μητέρα αλλά και το έμβρυο, το οποίο είναι συνδεδεμένο με την μητέρα μέσω του πλακούντα, μεταφέροντας θρεπτικά συστατικά, οξυγόνο αλλά και βακτήρια.

Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2019

Το βακτήριο Vibrio vulnificus  συναντάται συχνά στα μισοψημένα κρέατα, ωμά στρείδια και οστρακοειδή, το οποίο επιβιώνει σε αλμυρό νερό και ευδοκιμεί στα οστρακοειδή όπως τα στρείδια και τα μύδια και ιδιαίτερα κατά την διάρκεια των ζεστών μηνών, όπου αυξάνεται η θερμοκρασία των υδάτων. Τα  βακτήρια αυτά αναπτύσσονται στα οστρακοειδή, διότι φιλτράρουν το νερό για να πάρουν την τροφή τους με αποτέλεσμα να μολύνονται

Η ασθένεια από το βακτήριο αυτό προκαλεί διάρροια, πυρετό, εμετό και, η μόλυνση είναι πολύ σοβαρή, αφού μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε λοίμωξη του δέρματος μέχρι και ακρωτηριασμό. Οι έγκυες γυναίκες είναι ιδιαίτερα σε κίνδυνο επειδή οι ανοσοποιητικό τους σύστημα καταστέλλεται σε σχέση με τα ανοσοποιητικά συστήματα των περισσοτέρων ενηλίκων, ενώ η βλάβη στο αναπτυσσόμενο έμβρυο πολλές φορές είναι ανεπανόρθωτη μιας και διαπερνούν τον πλακούντα και από εκεί προσβάλουν το μωρό. Οι επιστήμονες επισημαίνουν, ότι  θα πρέπει να αποφεύγετε εντελώς ωμά κρέατα,  στρείδια και οστρακοειδή σε όλη την εγκυμοσύνη σας, καθώς το βακτήριο εισέρχεται μέσω του πλακούντα στο έμβρυο με αποτέλεσμα να προκαλεί ανεπανόρθωτα αποτελέσματα μέχρι και αποβολή.

Ένα στρείδι που περιέχει επιβλαβή βακτήρια δεν φαίνεται, ούτε από την  μυρωδιά, ούτε από τη γεύση, ενώ μπορείτε να αρρωστήσετε κατά την διάρκεια όλου του έτους. Ο μόνος τρόπος, για να σκοτώσει κανείς επιβλαβή βακτήρια στα οστρακοειδή και ειδικά στα στρείδια, είναι να μαγειρεύουν σωστά. Ενώ ωμά στρείδια απαγορεύονται κατηγορηματικά  κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορείτε να φάτε όμως πλήρως μαγειρεμένο στρείδια. 

Όροι: 
Κατηγοριες: