Αυξημένος κίνδυνος αποβολής σε γυναίκες λιπόβαρεις

Συνήθως οι μέλλουσες μαμάδες προβληματίζονται, για το πώς θα χάσουν τα κιλά της εγκυμοσύνης υπάρχει όμως και η κατηγορία η οποία προσπαθεί να αυξήσει το βάρος τους, καθώς αν η απώλεια του βάρους τους είναι πολύ μεγάλη, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα τόσο κατά την κύηση αλλά και μετά από αυτήν ως θηλάζουσες μητέρες. 

Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018

Οι λιποβαρείς μητέρες έχουν υψηλό κίνδυνο αποβολής γι ΄ αυτό είναι σημαντικό να ελέγξουν το βάρος τους ακόμη και αν πληρούν τα απαραίτητα ποσοστά βιταμινών. Αν δεν υπάρχει κάποια παθολογική αιτία απώλειας βάρους σίγουρα θα βοηθηθούν από μία ισορροπημένη διατροφή.

Οι μητέρες εξαιτίας της απώλειας βάρους κάνουν ένα μεγάλο λάθος, αυξάνουν την κατανάλωση ζάχαρης, πράγμα που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σακχάρου στην μητέρα και το έμβρυο. Θα πρέπει λοιπόν,  να ακολουθήσουν διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, τα γεύματα να είναι πολλά και μικρά κατά την διάρκεια της ημέρας, ώστε η μητέρα να μην νιώθει το στομάχι της βαρύ, ενώ τρία κύρια γεύματα, ένα το πρωί, ένα το μεσημέρι και ένα αργά το απόγευμα, είναι απαραίτητα.

Ενώ μελέτες έδειξαν πως μία διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, σε φυσιολογικά πλαίσια, ωφελούν στην αύξηση του βάρους, η υπερβολική κατανάλωση ενδέχεται να κάνει κακό στο έμβρυο. 
Ωστόσο, η διατροφή δεν είναι το μόνο που βοηθάει,  σημαντικό ρόλο παίζει και η ενυδάτωση ειδικά στις θηλάζουσες μητέρες θα πρέπει να ενυδατώνονται τακτικά με χυμούς και νερό, καθώς οι ανάγκες είναι αυξημένες. Ειδικά κατά τους  καλοκαιρινούς μήνες εξαιτίας της εφίδρωσης, όπου οι ανάγκες είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Συχνά αυτή η απώλεια βάρους, συμβαίνει κατά την σύλληψη, όπου η όρεξη είναι μειωμένη ή εξαιτίας εμετών που συνηθίζονται, έτσι χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου και την υγεία της μητέρας. Επίσης, οι λιποβαρείς μητέρες εξαιτίας του υψηλού κινδύνου αποβολής, θα πρέπει να απέχουν εντελώς από το κάπνισμα και το αλκοόλ καθώς λειτουργούν προσθετικά σε μία διακοπή της κύησης, ενώ στις θηλάζουσες το αλκοόλ και όλες οι χημικές ουσίες του καπνίσματος περνούν στο μητρικό γάλα και από εκεί στο μωρό.

Όροι: 
Κατηγοριες: