Εφηβική διατροφή: τι να προσέξετε

Η εφηβεία αποτελεί μια ιδιαίτερη περίοδο στη ζωή κάθε ανθρώπου. Και η διατροφή της εφηβείας, χρειάζεται προσοχή καθώς, οι απαιτήσεις για ενέργεια είναι μεγάλες και ο έφηβος δύσκολα μπαίνει σε διατροφικά «καλούπια»…

Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018

Το να προσπαθήσετε να πείσετε έναν έφηβο να ακολουθήσει μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή είναι σχεδόν ακατόρθωτο. Η εφηβεία, καθώς αποτελεί την περίοδο εκείνη της επανάστασης, της άρνησης και της αμφισβήτησης των πάντων, πρέπει να υποστηρίζεται με μια διατροφή κατάλληλη για τις πολλές απαιτήσεις του εφηβικού οργανισμού. 

5 γεύματα τη μέρα:

Ο κανόνας των 5 γεμάτων την ημέρα, θα πρέπει να ακολουθείται πιστά και από τους εφήβους προκειμένου ο οργανισμός να έχει τα απαραίτητα καύσιμα.

"Όχι" στα πλούσια σε λιπαρά σνακ και στα ζαχαρούχα ροφήματα:

Αποτελούν τη μεγάλη αδυναμία των εφήβων, όμως τα σοκολατούχα σνακ (μπισκότα, γκοφρέτες, κρουασάν κ.α.) ή τα αλμυρά σνακ (πατατάκια, κράκερ), καταπολεμούν στιγμιαία την πείνα αλλά προκαλούν νωθρότητα και περιττά κιλά. Προτιμήστε για σνακ ένα σπιτικό τοστ, ένα φρούτο, ένα χυμό χωρίς ζάχαρη.

"Ναι" στο άπαχο κρέας, το κοτόπουλο και το ψάρι:

Πλούσια σε πρωτεΐνες, σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνες Β, τα τρόφιμα αυτά πρέπει να μπαίνουν συχνά στο πιάτο των εφήβων

"Ναι" και το γάλα:

Και γενικά σε όλα τα γαλακτοκομικά (τυρί και γιαούρτι) καθώς αποτελούν βασικές πηγές πρόσληψης ασβεστίου για τον οργανισμό σας.

Φρούτα και λαχανικά καθημερινά:

Οι έφηβοι θα πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά περίπου 400 γραμ. φρούτων και λαχανικών τη μέρα. Αυτά αντιστοιχούν σε 4 φρούτα ή 2 φρούτα και 2 σαλάτες προκειμένου να προσλάβουν τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία και τις βιταμίνες που χρειάζονται. 

Δημητριακά ολικής άλεσης:

Άριστη πηγή φυτικών ινών, τα δημητριακά ολικής άλεσης, είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες Β, ε και μαγνήσιο. Η έλλειψή τους προκαλεί ανησυχία, κούραση και νευρικότητα, άρα θα πρέπει να τα εντάξετε στην εφηβική διατροφή για καλύτερη απόδοση στη μελέτη και στην ποιότητα ζωής.

Όροι: 
Κατηγοριες: