Τα φρούτα και τα λαχανικά σύμμαχοι στην πρόληψη του διαβήτη και της νόσου Alzheimer

Μία έρευνα αποκαλύπτει πώς ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση του οργανισμού όπως ο διαβήτης, Alzheimer και το Parkinson μπορούν να αποφευχθούν μέσω μίας διατροφής πλούσια σε αυτά τα θρεπτικά τρόφιμα.

Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2021

Σύμφωνα με μία έρευνα από το πανεπιστήμιο του Liverpool, η λειτουργία των πολυφαινόλων στα κόκκινα, τα μωβ και τα μαύρα φρούτα και λαχανικά μπορεί να βοηθήσει σημαντικά όσους διατρέχουν κίνδυνο από  χρόνια φλεγμονή χάρη στα βιοδραστικά μόρια των τροφίμων αυτών.  Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει πως η λήψη τροφίμων πλούσιες σε πολυφαινόλες μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των φλεγμονωδών πρωτεινών που είναι άμεσα συνδεδεμένες με την ανάπτυξη χρόνιων νόσων.

Διαβάστε επίσης: Τα θαλασσινά καταπολεμούν το Αλτσχάιμερ;

Οι ερευνητές μελέτησαν τις διαφορετικές δραστικότητες των πολυφαινόλων συγκρίνοντας 31 πολυφαινόλες και έξι μείγματα πολυφαινόλων για να παρατηρήσουν την επίδραση των φλεγμονωδών πρωτεινών ως μέρος της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος. Το πόρισμα έδειξε πως η ρεσβερατρόλη, η isorhamnetin, η κουρκουμίνη, το βανιλλικό οξύ και συγκεκριμένα μείγματα πολυφαινολών  μπορούν να μεταβάλλουν την φλεγμονώδη ανοσολογική αντίδραση μειώνοντας 

Παρ’όλο που παλιότερες μελέτες έχουν αποδείξει πως μία διατροφή πλούσια σε πολυφαινόλες μπορεί να δημιουργήσει μία ισχυρή άμυνα ενάντια σε νόσους που σχετίζονται με τη γήρανση, πιο πρόσφατες έρευνες έχουν επικεντρωθεί στη χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα συγκεκριμένων πολυφαινόλων σα «συγγενικές» ενώσεις αλλά και στους μεταβολίτες πολυφαινόλων που παράγονται από το έντερο, τα κύτταρα του ήπατος και τη βακτηριακή χλωρίδα του παχεός εντέρου. 

Όροι: 
Κατηγοριες: