Οι τροφές που χαρίζουν μακροζωία

Οι τροφές ολικής αλέσεως είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και σύνθετους υδατάνθρακες που μειώνουν τα επίπεδα ινσουλίνης ενώ προσφέρουν επαρκή ενέργεια. Είναι γεμάτες με ίνες, οι οποίες βελτιώνουν την υγεία του εντέρου, βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερίνης και ζαχάρου, και στην απώλεια βάρους. Αν η διατροφή σας δεν περιλαμβάνει τροφές ολικής αλέσεως, τότε φροντίστε να περιλαμβάνει.

Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2020

Δεν είναι περίεργο ότι νέες έρευνες δείχνουν πως η κατανάλωση των τροφών ολικής αλέσεως θα μπορούσε να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο. Ερευνητές βρήκαν ότι άνθρωποι που έτρωγαν τις περισσότερες μερίδες ολικής αλέσεως (σε αντίθεση με αυτούς που έτρωγαν λιγότερες) είχαν 16% λιγότερες πιθανότητες να αποβιώσουν για οποιοδήποτε λόγο κατά τη διάρκεια έρευνας, σχεδόν 20% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακές ασθένειες και 10% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο. Για κάθε επιπρόσθετη μερίδα ολικής αλέσεως, η πιθανότητα θανάτου από καρδιαγγειακή ασθένεια, έπεφτε κατά 9% και η πιθανότητα θανάτου από καρκίνο κατά 5%.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Harvard T. H. Chan School of Public Health, οι οποίοι μελέτησαν 14 δημοσιευμένες έρευνες με πληροφορίες για μακροχρόνια υγεία των 786.076 συμμετεχόντων όπως και πρόσθετα σχετικά δεδομένα από έρευνες Εθνικής Υγείας και εξετάσεις διατροφής (NHANES). Από τους 786.076 συμμετέχοντες, οι 97.867 απεβίωσαν κατά τη διάρκεια των μελετών. Σχεδόν 24.000 πέθαναν από καρδιαγγειακή ασθένεια και πάνω από 37.000 πέθαναν από καρκίνο.

Αυτή είναι η πρώτη μεγάλης έκτασης ανάλυση της κατανάλωσης δημητριακών ολικής αλέσεως και του πρόωρου θανάτου. Τα θρεπτικά συστατικά των δημητριακών ολικής αλέσεως απελευθερώνονται στην πεπτική οδό πιο αργά από ό,τι αυτά που βρίσκονται σε επεξεργασμένα δημητριακά όπως το λευκό αλεύρι, το λευκό ρύζι και τα απλά ζυμαρικά. Επίσης, οι άνθρωποι τείνουν να μασούν τα δημητριακά ολικής αλέσεως για περισσότερη ώρα, πράγμα που ενεργοποιεί περισσότερες ορμόνες κορεσμού.

Ο Qi Sun, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Διατροφής και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε:
‘Τα δημητριακά ολικής αλέσεως θα πρέπει να αποτελούν μέρος ενός υγιεινού διαιτολογίου και ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Δε θα πρέπει να θεωρούνται μαγική τροφή ή μαγική σφαίρα για την αύξηση της μακροζωίας. Υπάρχει ένας αρκετά γραμμικός συσχετισμός ανάμεσα στην κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως και τη θνησιμότητα. Πολλά βιολογικά μονοπάτια θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι ευεργετικά’.

Πρόσθεσε δε ότι παρόλο που τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι άμεσα διαθέσιμα στα μαγαζιά, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταναλώνουν αρκετά από αυτά. Επίσης ότι οι δίαιτες που είναι χαμηλές σε υδατάνθρακες και που αγνοούν τα οφέλη των δημητριακών ολικής αλέσεως για την υγεία, θα πρέπει να ακολουθούνται με προσοχή, λόγω του υψηλού κινδύνου καρδιακής ασθένειας.

Όροι: 
Κατηγοριες: