Η ζεστή σοκολάτα μπορεί να προφυλάσσει από την εξασθένηση της μνήμης.

Επιστήμονες στο Harvard Medical School θεωρούν ότι η κατανάλωση δύο φλιτζανιών ζεστής σοκολάτας ημερησίως, μπορεί να διατηρήσει υγιή τον εγκέφαλο, και να αποτρέψει την εξασθένηση της μνήμης  στους ηλικιωμένους, διατηρώντας την κυκλοφορία του αίματος στις κατάλληλες περιοχές του εγκεφάλου. 

Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2016

Η ομάδα των επιστημόνων διερεύνησε την επίδραση που έχει η κατανάλωση κακάο στην σκέψη και τις επιδόσεις της μνήμης, καθώς επίσης και μια διαδικασία που ονομάζεται νευροαγγειακή ζεύξη όπου η κυκλοφορία του αίματος αλλάζει ανάλογα με την δραστηριότητα του εγκέφαλου. 

Για την έρευνα της οποίας τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Neurology, στρατολογήθηκαν 60 ηλικιωμένοι, μέσης  ηλικίας 73 ετών, που δεν έπασχαν από άνοια, και τους ζητήθηκε να πίνουν δύο φλιτζάνια ζεστής σοκολάτας, κάθε μέρα, για 30 ημέρες. Τους ζητήθηκε παράλληλα να μην καταναλώνουν οτιδήποτε άλλο σχετικό με σοκολάτα. Οι μισοί συμμετέχοντες κατανάλωναν ρόφημα ζεστής σοκολάτας πλούσιο σε φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά, και οι άλλοι μισοί κατανάλωναν το ίδιο ρόφημα αλλά πτωχό σε φλαβονοειδή. Οι επιστήμονες μελέτησαν τα επίπεδα μνήμης και σκέψης πριν και μετά το πείραμα, χρησιμοποιώντας ανεγνωρισμένες μεθόδους. Χρησιμοποίησαν υπέρηχο επίσης, για να μετρήσουν την νευροαγγειακή ζεύξη (την ανταπόκριση της κυκλοφορίας του αίματος) όσο οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν τα tests.

Και στις δύο ομάδες συμμετεχόντων παρουσιάστηκε η ίδια βελτίωση γνωσιακής δραστηριότητας και επιδόσεων μνήμης. Οι επιστήμονες συνδέουν την κατανάλωση ροφήματος σοκολάτας με την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο. ‘Οι διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για να ολοκληρώσουν την εργασία τους, και συνεπώς χρειάζονται καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Αυτή η σχέση που ονομάζεται νευροαγγειακή ζεύξη, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε ασθένειες όπως  το Alzheimer’ δήλωσαν οι ερευνητές, συμπληρώνοντας ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες πάνω σε αυτόν τον τομέα, αλλά τα σίγουρο είναι ότι η σταθερή κατανάλωση ροφήματος ζεστής σοκολάτας έχει βελτιωτικά αποτελέσματα στην κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο.

Όροι: 
Κατηγοριες: