Υγιεινές επιλογές ζωής

Όλοι γνωρίζουμε ότι το οικογενειακό ιστορικό παίζει κάποιο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο γερνάμε. Αλλά αν θέλουμε να ζήσουμε περισσότερο, να έχουμε καλύτερη εμφάνιση και να αισθανόμαστε γεμάτοι ενέργεια, τότε δεν υπάρχουν άλλες δικαιολογίες: το πώς τρώμε και ζούμε είναι καθοριστικοί παράγοντες. Οι ειδικοί λένε ότι η επιστήμη πίσω από τη μακροζωία είναι ξεκάθαρη: ορισμένες επιλογές του τρόπου που ζούμε επιμηκύνουν τη διάρκεια ζωής, ενώ άλλες τη συντομεύουν δραματικά.

Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2018

Τα γηρατειά είναι αναπόφευκτα και ενώ δεν μπορούμε να ελέγξουμε το πόσο θα ζήσουμε, μπορούμε να επιβραδύνουμε την παρακμή μέσα από κάποιες έξυπνες και όχι και τόσο δύσκολες επιλογές. Από τα τρόφιμα που τρώμε και το αν ασκούμαστε, έως τις φιλίες και τους απώτερους στόχους μας, όλα έχουν επίδραση στο πόσο γρήγορα ή αργά το σώμα μας γερνάει. Τα καλά νέα είναι ότι ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσουμε.

Σηκωθείτε από την καρέκλα

Σε μερικούς ιατρικούς κύκλους, η παρατεταμένη έλλειψη κίνησης θεωρείται το νέο κάπνισμα. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το να παραμένουμε καθισμένοι για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, αυξάνει τον κίνδυνο για θανάτους που σχετίζονται με την υγεία. Βάλτε την κίνηση στη ζωή σας. Περπατήστε περισσότερο. Και αν έχετε καθιστική εργασία, σηκωθείτε τουλάχιστον μία φορά την ώρα και κάντε μερικά βήματα. Ένα σώμα σε κίνηση θα γεράσει καλύτερα από εκείνο που κάθεται στον καναπέ. Η σωματική δραστηριότητα είναι σημαντική για τα άτομα, ανεξάρτητα με το βάρος που έχουν και την κατάσταση της υγείας τους. Μας βοηθά να καίμε τις επιπλέον θερμίδες, είναι καλό για την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα, διατηρεί ή αυξάνει τη μυϊκή μάζα, μας βοηθά να εστιάζουμε και βελτιώνει τη γενική ευεξία. Δεν χρειάζεται να είμαστε ή να γίνουμε αθλητές.  Όλοι μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις σκάλες αντί τον ανελκυστήρα, να πηγαίνουμε μια μικρή βόλτα κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος ή να βρούμε χρόνο για μια δραστηριότητα με την οικογένεια ή τους φίλους το Σαββατοκύριακο. Το είδος της δραστηριότητας ή της γυμναστικής δεν είναι σημαντικό. Αυτό που μετρά είναι να γίνεται καθημερινά. 

Η άσκηση δεν βοηθά μόνο τον οργανισμό μας να διατηρηθεί υγιής εσωτερικά, αλλά φαίνεται να επιβραδύνει, ακόμη και να αντιστρέφει τις επιπτώσεις της γήρανσης στο πιο ορατό όργανό μας, το δέρμα. Μετά τα 40, οι περισσότεροι από εμάς αρχίζουν να παρουσιάζουν πύκνωση της κεράτινης στιβάδας, της τελικής, προστατευτικής, εξωτερικής στρώσης της επιδερμίδας, την οποία βλέπουμε και αισθανόμαστε. Αποτελείται κυρίως από νεκρά κύτταρα του δέρματος και κάποιο κολλαγόνο, γίνεται πιο ξηρό, πιο αδύναμο και πυκνό με την ηλικία. Ταυτόχρονα, το στρώμα του δέρματος κάτω από την επιδερμίδα, αρχίζει να λεπταίνει. Χάνει κύτταρα και ελαστικότητα, δίνοντας στο δέρμα μια πιο διαφανή και συχνά πιο χαλαρωμένη όψη. Αυτές οι αλλαγές είναι ανεξάρτητες από οποιαδήποτε δερματική βλάβη από τον ήλιο. Είναι αποκλειστικά το αποτέλεσμα του χρόνου. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει να αλλάξει αυτό. Μελέτες έδειξαν ότι άντρες και γυναίκες άνω των 40, που ασκούνταν συχνά είχαν σημαντικά καλύτερη όψη και δομή δέρματος.

Πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές

Υγιεινή διατροφή δεν σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθούμε αυστηρούς διατροφικούς περιορισμούς, να είμαστε πολύ λεπτοί ή να στερούμε τον εαυτό μας από τα τρόφιμα που αγαπάμε. Υγιεινή διατροφή είναι αυτή που μας κάνει να νιώθουμε υπέροχα, να έχουμε περισσότερη ενέργεια, βελτιώνοντας την υγεία μας και σταθεροποιώντας τη διάθεσή μας.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η σωστή διατροφή μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος και να αποφύγουμε ορισμένα προβλήματα υγείας.  Επιπλέον,  μπορεί να επηρεάσει βαθιά τη διάθεση και την ευεξία μας. Οι μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση μιας τυπικής δυτικής διατροφής γεμάτης με επεξεργασμένα κρέατα, έτοιμα, γρήγορα γεύματα και ζαχαρούχα σνακ, με υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, άγχους, διπολικής διαταραχής και στρες. Η κατανάλωση περισσότερων φρέσκων φρούτων και λαχανικών, το μαγείρεμα των γευμάτων στο σπίτι και η μείωση της πρόσληψης σακχάρων και εξευγενισμένων υδατανθράκων, από την άλλη πλευρά, μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της διάθεσης και στη μείωση του κινδύνου για προβλήματα ψυχικής υγείας.

Ένα υγιεινό διατροφικό πλάνο δεν πρέπει να είναι υπερβολικά περίπλοκο. Ενώ κάποια συγκεκριμένα τρόφιμα ή θρεπτικά συστατικά έχει αποδειχθεί ότι έχουν ευεργετική επίδραση, το γενικότερο πρότυπο διατροφής είναι πιο σημαντικό. Ο ακρογωνιαίος λίθος ενός υγιεινού τρόπου διατροφής θα πρέπει να είναι η αντικατάσταση της επεξεργασμένης τροφής με πραγματικό φαγητό όποτε είναι δυνατόν. Καταναλώστε ψάρια δύο φορές την εβδομάδα και επωφεληθείτε από τα πλούσια ω-3 λιπαρά που περιέχουν. Επιλέξτε άπαχες πρωτεΐνες και δημητριακά ολικής άλεσης και προστατέψτε το ανοσοποιητικό σας.  Περιορίστε το αλκοόλ και τα αναψυκτικά και προτιμήστε τα ροφήματα από βότανα και φυσικά το νερό. Σταματήστε το κάπνισμα και αυξήστε την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών. 

Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, να έχετε μια θετική στάση απέναντι σε όλα. Προσπαθήστε να κοιτάξετε τη ζωή σαν ένα ποτήρι που είναι «μισό γεμάτο». Πρέπει να πιστέψετε στον εαυτό σας και να σκεφτείτε θετικά για να πετύχετε. Η λίστα με τις συμπεριφορές για ένα υγιεινό τρόπο ζωής του καθενός από εμάς μπορεί να είναι διαφορετική. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι όλοι μπορούμε να αλλάξουμε ως ένα βαθμό την υγεία και την ευημερία μας, παίρνοντας στα χέρια τη ζωή μας και έχοντας κατά νου τις μικρές αλλαγές συμπεριφοράς που μπορούν να κάνουν τον τρόπο ζωής μας πιο υγιεινό.

Φωτεινή  Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: