Τι τρώει η γηραιότερη γυναίκα του κόσμου;

Τα διαιτητικά οφέλη των αυγών έχουν ευρέως συζητηθεί εδώ και δεκαετίες και οι θεωρίες για το αν είναι επωφελή ή όχι σε μια αντιγηραντική διατροφή, διχάζουν τους ειδικούς. Η Emma Morano, η Ιταλίδα που έκλεισε τα 117 τον περασμένο Νοέμβριο, δηλώνει ότι οφείλει τη μακροβιότητά της στο ότι, τα τελευταία 90 χρόνια, τρώει κάθε μέρα ωμά αυγά.

Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Η υπεραιωνόβια Emma Morano, από την Verbania της βόρειας Ιταλίας, γεννήθηκε το 1899 και παρά την ανορθόδοξη, μη ισορροπημένη διατροφή της, κατέχει αυτή τη στιγμή τον τίτλο του γηραιότερου ανθρώπου στον κόσμο. Ο γιατρός της, Carlo Bava, δήλωσε στο Associated Press: « Η Emma φαίνεται να πηγαίνει ενάντια σε όλα όσα θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως κατευθυντήριες οδηγίες για μια σωστή διατροφή:  έτρωγε πάντα ό, τι ήθελε, μια διατροφή που είναι απολύτως επαναλαμβανόμενη. Για χρόνια, τρώει το ίδιο πράγμα κάθε μέρα, και λίγα λαχανικά ή φρούτα. Αλλά έχει φθάσει μέχρι αυτή την ηλικία. Η μακροζωία της είναι ένα φαινόμενο αλλά και η ανθεκτικότητά της είναι εκπληκτική.  Έχει τέλεια επίπεδα χοληστερόλης και γλυκόζης και η πνευματική της κατάσταση είναι επίσης πολύ καλή. Ό,τι και να της συμβεί, πάντα αναρρώνει. Όταν την πρωτοσυνάντησα, έτρωγε τρία αυγά την ημέρα, δύο το πρωί,  μια ομελέτα το μεσημέρι, και κοτόπουλο στο δείπνο. Τώρα πια δεν τρώει καθόλου κρέας καθώς δεν έχει δόντια αλλά η ίδια λέει πως δεν της αρέσει και κάποιος της είπε ότι προκαλεί καρκίνο και έτσι έχει περιοριστεί στα αυγά, σε λίγη κρέμα από σιμιγδάλι, στο γάλα και τα αγαπημένα της ιταλικά μπισκότα Savoiardi ».

Η Morano ήταν ένα από τα οκτώ παιδιά της οικογένειας. Εργάστηκε σε ένα εργοστάσιο φτιάχνοντας σακιά από γιούτα και, στη συνέχεια, ως μαγείρισσα. Όταν ήταν νεαρή έπασχε από αναιμία και ο γιατρός τη συμβούλευσε να τρώει πολλά αυγά.  Από τότε, έτρωγε δύο ωμά αυγά το πρωί ,ένα τηγανητό το μεσημέρι, μικρές ποσότητες, ωμού επίσης, κιμά, πολύ λίγα φρούτα και λαχανικά και μόνο γάλα για δείπνο. Οι συνήθειές της αυτές δεν άλλαξαν ούτε μια μέρα στη ζωή της. 

Η ίδια αποδίδει τη μακροβιότητά της επίσης στην απόφασή της να παραμείνει μόνη μετά το τέλος ενός δυστυχισμένου γάμου το 1938, συμπληρώνοντας ότι ενώ υπήρξαν πολλοί «μνηστήρες», ποτέ δεν ξαναπαντρεύτηκε γιατί "δεν ήθελε να την εξουσιάζει κανείς".  Όταν της ανακοίνωσαν ότι κατέχει τον τίτλο του γηραιότερου ζωντανού ανθρώπου η Morano είπε : "είμαι τόσο παλιά όσο και οι λόφοι!". Η κοινωνική ζωή της έχει περιοριστεί τον τελευταίο καιρό όχι μόνο λόγω των προβλημάτων στην όραση και την ακοή της, αλλά επειδή όλοι οι γνωστοί και κάποτε συνομήλικοί της, έχουν πια πεθάνει.

Όροι: 
Κατηγοριες: