Γιατί πρέπει να προτιμάμε τις βιολογικές πατάτες.

Τα διάφορα ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα με τα οποία ψεκάζονται τα φυτά, καταλήγουν πάντα στο χώμα. Αυτό το γεγονός έχει καταστρεπτικές συνέπειες σε όλα τα φυτά που καλλιεργούνται στο χώμα αυτό, αλλά ειδικότερα στα ριζωματώδη, αυτά δηλαδή που ο καρπός τους σχηματίζεται κάτω από το χώμα. Η πατάτα είναι το δημοφιλέστερο από αυτά.

Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2019

Η πατατοκαλλιέργεια είναι από τις πιο δύσκολες αγροτικές χρήσεις, με πολλούς εχθρούς και ασθένειες πάνω και κάτω από το έδαφος. Για το λόγο αυτό στη συμβατική καλλιέργεια χρησιμοποιούνται πολλά φυτοφάρμακα, που αφήνουν υπολείμματα στο προϊόν που καταναλώνουμε. Τα χημικά που υπάρχουν στο χώμα δεν μένουν απλά στον φλοιό αλλά εισέρχονται και στην ψίχα της πατάτας, με αποτέλεσμα να καταλήγουν τελικά στον οργανισμό μας.

Πέρα από τον ψεκασμό με μυκητοκτόνα κατά την διάρκεια της ανάπτυξης, οι πατάτες ψεκάζονται και με ζιζανιοκτόνα κατά την διάρκεια της συγκομιδής ενώ, πριν προωθηθούν στην κατανάλωση ψεκάζονται και με ειδικά χημικά για να επιβραδυνθεί ή και να αποκλειστεί τελείως η βλάστησή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι από τους παραγωγούς συμβατικής πατάτας δηλώνουν ότι οι ίδιοι δεν καταναλώνουν τα προϊόντα τους.

   
Αντίθετα, στη βιολογική καλλιέργεια γίνονται όσο το δυνατόν λιγότερες επεμβάσεις και μόνο όταν υπάρχει κάποια ασθένεια, ενώ τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι φυσικά και δεν αφήνουν επικίνδυνα υπολείμματα. Η κατανάλωση βιολογικών πατατών είναι λοιπόν πιο ασφαλής και γι' αυτό καλό είναι να τις προτιμάμε.

Η διαφορά τιμής ανά κιλό των βιολογικών από τις συμβατικές πατάτες, είναι τόσο μικρή που δεν καθιστά την αγορά του βιολογικού προϊόντος απαγορευτική. Από την άλλη το καλό εξωτερικό πλύσιμο της συμβατικής πατάτας δεν αρκεί για να απομακρύνει τα χημικά που έχουν εισρεύσει στο εσωτερικό του κονδύλου.

Όροι: 
Κατηγοριες: