Φυτέψτε λαχανικά, όχι γρασίδι, στον κήπο σας και μειώστε τα αέρια του θερμοκηπίου

Η μετατροπή του γκαζόν στον κήπο σας σε μικρό λαχανόκηπο μπορεί να συμβάλει στην προστασία του πλανήτη καθώς, κάθε κιλό παραγόμενων λαχανικών μπορεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά δύο κιλά, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2018

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αρχίζουν να καλλιεργούν λαχανικά στους κήπους και τις αυλές τους. Τα κοινωνικά και υγειονομικά οφέλη της κηπουρικής παραμένουν καλύτερα τεκμηριωμένα από τα περιβαλλοντικά. Για παράδειγμα, μέχρι σήμερα, υπήρχαν πολύ λίγα διαθέσιμα στοιχεία για την εκτίμηση της κλιματικής επίπτωσης των οικιακών λαχανόκηπων. Αυτό οδήγησε μια ομάδα ερευνητών και φοιτητών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα να θέσει την ακόλουθη ερώτηση: Τι θα γινόταν αν τα νοικοκυριά στη νοτιοανατολική περιφέρεια της Σάντα Μπάρμπαρα άρχιζαν να καλλιεργούν μερικά από τα λαχανικά που χρειάζονται στους κήπους των σπιτιών τους, αντικαθιστώντας μέρος του γκαζόν τους; Το αποτέλεσμα της μελέτης τους δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Landscape and Urban Planning. Το άρθρο τους δείχνει ότι είναι καιρός η πολιτεία να αρχίσει να αξιοποιεί τις δυνατότητες που προσφέρουν οι λαχανόκηποι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι ερευνητές χαρτογράφησαν τις πιθανές συνέπειες μιας τέτοιας αλλαγής μέσω μιας αξιολόγησης του κύκλου ζωής. Καλλιεργώντας τα μισά από τα λαχανικά που τρώνε κανονικά στον κήπο του σπιτιού τους αντί να τα αγοράζουν, θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα νοικοκυριά :

  • θα μειώσουν το μέγεθος του γκαζόν και, συνεπώς, την ποσότητα των λιπασμάτων και του νερού που χρειάζονται για τη διατήρηση και την περιποίησή του
  • θα αγοράζουν μόνο τη μισή ποσότητα λαχανικών
  • θα φτιάχνουν κομπόστ από τα υπόλοιπα των τροφίμων και τα απορρίμματα της αυλής (π.χ. φύλλα) και θα τα χρησιμοποιούν στον λαχανόκηπο, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο την ποσότητα των σκουπιδιών που πηγαίνει στους χώρους υγειονομικής ταφής όπου παράγονται αέρια θερμοκηπίου.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μια τέτοια αλλαγή θα οδηγούσε σε μείωση της τάξης των 2,1 κιλών αερίων θερμοκηπίου ανά χιλιόγραμμο λαχανικών ετησίως. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτό το αποτέλεσμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από δύο παράγοντες:

Πρώτον, τις κηπουρικές ικανότητες των νοικοκυριών. Πράγματι, οι ερευνητές βασίστηκαν σε μια "ιδανική" κατάσταση, δηλαδή ένα σενάριο στο οποίο τα νοικοκυριά παράγουν καλές αποδόσεις, δεν χρησιμοποιούν εισαγόμενα λιπάσματα και δεν πετούν τα τρόφιμα που καλλιεργούν στους κήπους τους. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά μειώνουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου ανά κιλό λαχανικών.

Δεύτερον, τις ικανότητες κομποστοποίησης των νοικοκυριών. Είναι αλήθεια ότι δεν γνωρίζουν όλοι πώς να φτιάξουν ένα κομπόστ έτσι ώστε να μην παράγουν περίσσεια μεθανίου και οξειδίου του αζώτου, δύο πολύ ισχυρών αερίων του θερμοκηπίου. Επειδή μπορεί να είναι δύσκολο για τα νοικοκυριά να βρουν το χρόνο για να μάθουν την σωστή κομποστοποίηση και τελικά να την χρησιμοποιήσουν, ίσως είναι καλύτερο να μην μετατρέπουν σε λίπασμα τα οργανικά απόβλητα στο σπίτι. Ο David Cleveland, ερευνητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, ο οποίος πραγματοποίησε τη μελέτη με τους μαθητές του στο πλαίσιο ενός ερευνητικού σεμιναρίου, λέει ότι αυτό ήταν μια μεγάλη έκπληξη για αυτούς. Η διασφάλιση ότι η κομποστοποίηση γίνεται με καλό τρόπο αποτελεί επομένως μια σημαντική πρόκληση, σε βαθμό που μπορεί να είναι καλύτερο για τα νοικοκυριά να στέλνουν τα οργανικά απόβλητα τους σε εγκαταστάσεις υγειονομικής ταφής ή σε ευρύτερη κλίμακα, σε αποδοτικότερες εγκαταστάσεις επαγγελματικής κομποστοποίησης που θα τους έδινε πίσω το κομπόστ.

Ο Cleveland κατέληξε ότι "εκτός από τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, υπάρχουν και άλλα πιθανά περιβαλλοντικά, κοινωνικά, ψυχολογικά και θρεπτικά πλεονεκτήματα για να καλλιεργείτε μόνοι σας, είτε σε οικιακό, κοινοτικό είτε σε σχολικό κήπο. Ωστόσο, το πόσο ωφέλιμα είναι όλα αυτά μπορεί να εξαρτηθεί από μικρά πράγματα. Ελπίζουμε ότι αυτή η έρευνα βοηθά τα νοικοκυριά, τις κοινότητες και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να υποστηρίξουν τους οικιακούς λαχανόκηπους που μπορούν να συμβάλουν στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής".

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: