Πώς το φαγητό στο σπίτι μειώνει τη σπατάλη τροφίμων

Δεν απολαμβάνουμε όλοι τα ίδια φαγητά, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα διατροφικά απορρίμματα είναι περισσότερα όταν τρώμε έξω ή όταν καταναλώνουμε έτοιμα, συσκευασμένα γεύματα παρά όταν μαγειρεύουμε στο σπίτι.

Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019

Μια νέα μελέτη από το Ohio State University διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που τρώνε στο σπίτι σπαταλούν περίπου το 3% του φαγητού τους, ενώ όσοι τρώνε έξω πετούν, κατά μέσο όρο, 40% του φαγητού που επιλέγουν. Όλοι γνωρίζουμε ότι το μαγείρεμα στο σπίτι είναι καλύτερο για την υγεία μας και τώρα υπάρχει ένας ακόμα σπουδαίος λόγος για να το προτιμήσουμε: σπαταλάμε πολύ λιγότερο φαγητό. Η πρόσφατη έρευνα εξέτασε τα απορρίμματα των πιάτων από 50 ενήλικες και διαπίστωσε ότι άφησαν πολύ λιγότερο φαγητό όταν έτρωγαν στο σπίτι τους, παρά όταν γευμάτιζαν έξω ή κατά τη διάρκεια δύο εργαστηριακά προσομοιωμένων γευμάτων.

Υπάρχουν δύο πράγματα σχετικά με τη μελέτη αυτή που ξεχωρίζουν: η μέθοδος αναφοράς και η ευελιξία που προσέφερε στους συμμετέχοντες η μέθοδος αυτή. Αντί της αυτο-αναφοράς, οι συμμετέχοντες στη μελέτη χρησιμοποίησαν κάτι που ονομάζεται Remote Photography Method. Φωτογράφησαν με το κινητό τους το πιάτο τους πριν και μετά το κάθε γεύμα και οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτές τις εικόνες για να υπολογίσουν πόσα τρόφιμα έφταναν στον κάδο. Για να συγκρίνουν την ποσότητα του φαγητού που οι συμμετέχοντες άφηναν στο πιάτο τους σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον σε σχέση με ένα περιβάλλον εστιατορίου, οι ερευνητές τους έβαζαν να δειπνήσουν δύο φορές σε εργαστηριακό περιβάλλον με γεύματα που περιλάμβαναν ένα σάντουιτς με κρέας, μπισκότα, κουλουράκια, φρούτα και ποτό της επιλογής τους.

Οι περισσότερες μελέτες για τα διατροφικά απορρίμματα τείνουν να επικεντρώνονται μόνο στα γεύματα που κάνουμε εκτός σπιτιού, αλλά αυτή η μέθοδος επέτρεψε στους ερευνητές να παρακολουθήσουν τους συμμετέχοντες, χωρίς περιορισμό, καθώς έτρωγαν γεύματα στο σπίτι και τα εστιατόρια της επιλογής τους. Ο συγγραφέας της μελέτης, Brian Roe, δήλωσε ότι αυτή η έρευνα, "είναι η πρώτη του είδους της που εξετάζει ενήλικες που τρώνε μέσα από τις καθημερινές συνήθειες της διατροφής τους".

Ο Roe πιστεύει ότι η ελευθερία να επιλέγουν ακριβώς τι θέλουν να φάνε και πόσο, είναι ο λόγος για τον οποίο οι συμμετέχοντες σπατάλησαν λιγότερα τρόφιμα από ό,τι έκαναν σε προηγούμενες μελέτες. Αυτά τα αποτελέσματα είναι ένας άλλος επιτακτικός λόγος για να μας κάνει να μαγειρεύουμε στο σπίτι. Δεν έχουμε μόνο περισσότερη ελευθερία επιλογής και έλεγχο της μερίδας που καταναλώνουμε, αλλά μπορούμε να σχεδιάσουμε έτσι τα γεύματά μας ώστε να μειώσουμε την σπατάλη και να εξοικονομήσουμε χρήματα. Ο Roe επισημαίνει επίσης ότι εάν μαγειρεύουμε στο σπίτι, είναι ευκολότερο να ξαναχρησιμοποιήσουμε τα υπολείμματα των τροφίμων. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS ONE

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγή: news.osu.edu

Όροι: