Νέοι κανόνες διάθεσης πλαστικών σακουλών στο λιανεμπόριο από 1ης Ιανουαρίου 2018

 Περιβαλλοντικό τέλος 3 λεπτών για κάθε πλαστική σακούλα που θα διατίθεται από τα καταστήματα λιανικής τίθεται σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης και περιορισμού της περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2017

Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ορίζει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2018, οι Έλληνες καταναλωτές θα χρεώνονται για τις πλαστικές σακούλες μεταφοράς με ένα περιβαλλοντικό τέλος των 3 λεπτών ανά τεμάχιο. Η απόφαση αυτή βάζει τη χώρα μας σε πρόγραμμα για τη σταδιακή, ενσωμάτωση της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας. Η προσπάθεια εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με την αντίστοιχη κοινοτική προβλέπει επίσης ότι από 1ης Ιανουαρίου 2019, το ανταποδοτικό αυτό τέλος θα αυξηθεί στα 7 λεπτά.

Επιπρόσθετα, τα καταστήματα θα πρέπει να αναρτήσουν ενημερωτικές πινακίδες που θα αναγράφουν: «Οι λεπτές σακούλες μεταφοράς υπόκεινται στο περιβαλλοντικό τέλος με σκοπό τη μείωση χρήση τους». Το χρηματικό ποσό που θα συγκεντρώνεται από το τέλος θα χρησιμοποιείται σε ενημερωτικές δράσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών καθώς και για την αντικατάσταση των λεπτών πλαστικών σακουλών των σούπερ μάρκετ από επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες οι οποίες θα χορηγούνται δωρεάν σε όσους επιστρέφουν για ανακύκλωση τις πλαστικές που θα έχουν αγοράσει. Από το τέλος εξαιρούνται οι σακούλες που διατίθενται από περίπτερα και υπαίθριο εμπόριο.

Ως γνωστόν, οι πλαστικές σακούλες καταστρέφουν το περιβάλλον, απειλώντας το θαλάσσιο οικοσύστημα αλλά και τα πουλιά ενώ, σε βάθος χρόνου, μολύνουν και το πόσιμο νερό. Δυστυχώς, η καταστροφική τους δύναμη έχει διάρκεια εκατοντάδων ετών. Σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), στην Ελλάδα η ετήσια κατανάλωση πλαστικών σακουλών το 2015 ήταν μεταξύ 242-363 τεμάχια ανά άτομο, ενώ το 2010 σε ολόκληρη την Ευρώπη χρησιμοποιήθηκαν 98,6 δισ. πλαστικές σακούλες. Ο ΕΟΑΝ ξεκίνησε ήδη καμπάνια ενημέρωσης με τίτλο «Ζήτημα Επιβίωσης».

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγή: naftemporiki.gr

Όροι: 
Κατηγοριες: