Γεωργικός ουρανοξύστης κατά της φτώχειας

Ο ουρανοξύστης "masambas" έχει σχεδιαστεί για να εισάγει την πράσινη επανάσταση στους κατοίκους της υποσαχάριας Αφρικής που εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Θα συναρμολογείται στις φτωχότερες περιοχές της ηπείρου και θα χρησιμεύσει ως κινητό εκπαιδευτικό κέντρο από όπου θα μοιράζονται  σπόροι, λιπάσματα, εργαλεία αλλά και τεχνογνωσία στους μικρούς ντόπιους αγρότες. 

 

Κυριακή, 14 Μαΐου 2017

Μόλις η γεωργία γύρω από την περιοχή του κτιρίου θα αρχίσει να αναπτύσσεται και η τοπική κοινότητα γίνει αυτάρκης, θα μετακινείται σε άλλα μέρη.

Αυτός ο καταπληκτικός ουρανοξύστης είναι κάτι περισσότερο από χάρμα οφθαλμών. Ο αρθρωτός και ολοκληρωμένος αγροτικός σχεδιασμός του δημιουργήθηκε για να καταπολεμήσει την πείνα και τη φτώχεια στον κόσμο. Οι Πολωνοί σχεδιαστές Pawel Lipiński και Mateusz Frankowski πρότειναν τον ουρανοξύστη Mashambas για τις αγροτικές περιοχές στην υποσαχάρια Αφρική ως μέσο που θα φέρει μια «πράσινη επανάσταση» στους φτωχούς μικρούς αγρότες. Ο αρθρωτός Mashambas είναι κινητός και λειτουργεί ως εκπαιδευτικό κέντρο για διάφορες καλλιέργειες, για τη φιλοξενία αγορών και την κατάρτιση σε γεωργικές τεχνικές. Αν και η απόλυτη φτώχεια σε όλο τον κόσμο έχει μειωθεί πάνω από 20% τα τελευταία τριάντα χρόνια, τα επίπεδα φτώχειας σε πολλές αφρικανικές χώρες έχουν παραμείνει υψηλά και στάσιμα. Σήμερα, πάνω από το 40% του πληθυσμού στην υποσαχάρια Αφρική ζει σε συνθήκες απόλυτης πείνας.  Οι σχεδιαστές εξέτασαν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι λαοί αυτοί, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι γεωργοί και διαπίστωσαν ότι οι φτωχές υποδομές, οι περιορισμένες αγορές, οι αδύναμες κυβερνήσεις και οι αδυσώπητοι εμφύλιοι πόλεμοι ήταν από τις μεγαλύτερες προκλήσεις.

Με την ελπίδα να φέρουν μια πράσινη επανάσταση στους φτωχότερους ανθρώπους, ο Lipiński και ο Frankowski σχεδίασαν τον ουρανοξύστη αυτόν, ένα κτίριο σπονδυλωτών και πολλαπλών χρήσεων που πήρε το πρώτο βραβείο στο διάσημο διαγωνισμό  eVolo Skyscraper Competition του 2017. Ο ουρανοξύστης Mashambas, που στα σουαχίλι σημαίνει «καλλιεργούμενη γη», διαθέτει ένα απλό δομοστοιχειωτό σχέδιο που μπορεί εύκολα να συναρμολογηθεί, να αποσυναρμολογηθεί και να μεταφερθεί και ο ευέλικτος σχεδιασμός του επιτρέπει πολλαπλές χρήσεις.

Drones θα χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τον ανεφοδιασμό, είτε για τα οικοδομικά υλικά είτε για γεωργικούς σκοπούς, μοιράζοντας παράλληλα το φαγητό που θα περισσεύει στις πιο φτωχές και δύσκολες περιοχές. Με τη δημιουργία μιας αγοράς στη βάση του κτιρίου, διευκολύνεται η ανάπτυξη και ενθαρρύνεται η εκμετάλλευση των τριγύρω αγροτεμαχίων. Το κτίριο έχει τη δυνατότητα να επεκτείνεται και όταν η τοπική κοινότητα γίνει αυτάρκης, θα μπορεί να μεταφερθεί σε άλλα μέρη. “Δημιουργεί επίσης μια τοπική περιοχή συναλλαγών, η οποία μεγιστοποιεί τα κέρδη από τις πωλήσεις συγκομιδής. Σήμερα η πείνα και η φτώχεια μπορεί να είναι μόνο αφρικανική υπόθεση, αλλά ο παγκόσμιος πληθυσμός πιθανότατα θα φτάσει τα εννέα δισεκατομμύρια μέχρι το 2050 και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την παγκόσμια έλλειψη τροφίμων. Η εύφορη γεωργική γη της Αφρικής θα μπορούσε να τροφοδοτήσει όχι μόνο τον αυξανόμενο πληθυσμό της, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο”, δήλωσαν οι σχεδιαστές του Mashambas.

 

Όροι: 
Κατηγοριες: