Η Δανία μείωσε την σπατάλη τροφίμων κατά 25%

Είμαστε 7 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε αυτόν τον πλανήτη, από τα οποία τα 925 εκατομμύρια λιμοκτονούν. Κάθε χρόνο σπαταλάμε 1,3 δισεκατομμύρια τόνους τροφίμων που αρκούν για να θρέψουν 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, η Δανία έχει μειώσει την σπατάλη των τροφίμων κατά 25%, και η κυβέρνηση πιστώνει για το κατόρθωμα αυτό ένα άτομο: την Selina Juul.

Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017

Ως καταναλωτές, έχουμε μεγαλύτερη δύναμη απ 'όσο νομίζουμε. Ο καθένας από εμάς μπορεί να αποφασίζει τι θα αγοράσουμε και τι όχι και η δύναμη αυτή φαίνεται ότι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.  Η 36χρονη Selina Juul, μεγάλωσε στη Ρωσία πριν μετακομίσει στη Δανία στην ηλικία των 13 ετών. Ακόμη και ως έφηβη, οι τεράστιες ποσότητες τροφίμων που πήγαιναν χαμένες στα σουπερμάρκετ και τα μανάβικα της νέας πατρίδας της, της προκαλούσαν φρίκη. "Έρχομαι από μια χώρα όπου υπήρχαν μεγάλες ελλείψεις τροφίμων, οι υποδομές κατέρρευσαν, ο κομμουνισμός κατέρρευσε και δεν ήμασταν σίγουροι ότι θα μπορούσαμε να έχουμε φαγητό στο τραπέζι κάθε μέρα», εξηγεί. Έτσι η Juul αποφάσισε να κάνει κάτι γι 'αυτό. Το 2008, ίδρυσε μια οργάνωση που ονομάζεται Stop Spild Af Mad (Stop Wasting Food) που σημαίνει Σταματήστε την Σπατάλη των Τροφίμων. Από τότε, αυτή η οργάνωση έγινε το μεγαλύτερο κίνημα των καταναλωτών της Δανίας κατά της σπατάλης τροφίμων, με τεράστια εθνική και διεθνή απήχηση στα ΜΜΕ και απίστευτα αποτελέσματα.

Με την οργάνωση αυτή η Juul ξεκίνησε επίσημα την καριέρα της ως ακτιβίστρια των τροφίμων στη Δανία. Έχει γράψει άρθρα, έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής, και αγωνίζεται καθημερινά να περιορίσει την σπατάλη της βιομηχανίας τροφίμων στη Δανία. Ήταν μια τρελή ρωσίδα που μπήκε από την πόρτα, με την τρελή ιδέα να σταματήσει τη σπατάλη των τροφίμων και έχει καταφέρει πολλά πραγματικά" λέει η Maria Noel, υπεύθυνη επικοινωνίας σε μια δανέζικη εταιρεία λιανικής πώλησης."Έχει αλλάξει ουσιαστικά τη συνολική νοοτροπία στη Δανία." Το Stop Wasting Food εμψυχώνει τους καταναλωτές να αναλάβουν δράση και τους παροτρύνει σε ατομικές πρωτοβουλίες, όπως να μειώσουν τα δικά τους απόβλητα τροφίμων, να μαγειρεύουν και τα υπολείμματα, να ψωνίζουν με μεγαλύτερη σύνεση και να μοιράζουν το περίσσευμα των τροφίμων σε χώρους αστέγων και άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις Πολλοί επιφανείς πολιτικοί της Δανίας έχουν αναγνωρίσει τον άθλο της Juul και στο διάστημα αυτό, η Δανία έχει πράγματι μετατραπεί σε έναν από τους ηγέτες της Ευρώπης στη μείωση της σπατάλης τροφίμων, παρουσιάζοντας την τελευταία 5ετία 25% λιγότερα απορρίμματα τροφών. Μία από τις μεγαλύτερες νίκες της Juul ήταν όταν έπεισε το κορυφαίο σούπερ μάρκετ χαμηλού κόστους της Δανίας, το Rema1000, να βάλει εκπτώσεις σε μεμονωμένα προϊόντα τροφίμων αντί των ποσοτικών, μια αλλαγή που έχει μειώσει δραστικά την σπατάλη ορισμένων τροφίμων. Η Δανία απετέλεσε τον περασμένο χρόνο επίσης ένα μεγάλο ορόσημο, ανοίγοντας το WeFood το πρώτο σουπερμάρκετ της χώρας που πουλάει τρόφιμα που περισσεύουν, ένα επίτευγμα που είναι αναμφίβολα εμπνευσμένο από το όραμα της Juul.

Φυσικά, ο αγώνας για τη μείωση της τροφικής σπατάλης δεν έχει τελειώσει. Η Juul έχει καταφέρει πολλά όσον αφορά τους λιανοπωλητές στη Δανία, και για εκείνη το επόμενο στοίχημα είναι να μειωθεί η ποσότητα των τροφίμων που σπαταλούνται από τους καταναλωτές. «Τα απορρίμματα τροφίμων αποτελούν έλλειψη σεβασμού προς τη φύση, την κοινωνία μας,  τους ανθρώπους που παράγουν τα τρόφιμα, τα ζώα, αλλά και έλλειψη σεβασμού για το χρόνο και τα χρήματά μας», σημειώνει η Juul. Το κίνημα Stop Wasting Food συνεργάζεται με την ΕΕ και τον ΟΗΕ σε σχετικές πρωτοβουλίες.

Αν μόνο ένα άτομο προκάλεσε μια μείωση της τάξης του 25% στη σπατάλη των τροφίμων σε μια χώρα, φανταστείτε τι θα μπορούσε να συμβεί εάν οι περισσότεροι από εμάς παίρναμε ενεργό μέρος σε αυτό τον αγώνα.

Όροι: 
Κατηγοριες: