Καρκινογόνες ουσίες στο φοινικέλαιο

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων,  μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη διαπίστωσε ότι το φοινικέλαιο συνδέεται με επιθετική εξάπλωση του καρκίνου σε ποντίκια. Το φοινικέλαιο είναι απαραίτητο για την λεία υφή και τη διάρκεια ζωής της δημοφιλούς Nutella, αλλά η κατασκευάστρια εταιρία Ferrero, δεν προτίθεται να κάνει καμιά αλλαγή στη συνταγή.

Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017

Οι κατασκευαστές της σοκολατένιας κρέμας με φουντούκι Nutella θέτουν υπό αμφισβήτηση την έκθεση του EFSA που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Μάϊο και στην οποία αναφέρεται ότι το κύριο συστατικό στο δημοφιλές προϊόν,  το φοινικέλαιο, παράγεται από δυνητικά καρκινογόντες προσμίξεις σε μεγαλύτερο ποσοστό από άλλα φυτικά έλαια. Η λεπτομερής έρευνα για την ύποπτη πρόσμειξη - γνωστή ως GE - ανατέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2014, μετά από μια μελέτη του EFSA το προηγούμενο έτος, σε ουσίες που παράγονται κατά τη διάρκεια της βιομηχανικής διύλισης και οι οποίες προσδιορίζονται ως δυνητικά επιβλαβείς. Η Nutella βασίζεται στο φοινικέλαιο για να είναι το τελικό προϊόν λείο και να διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Οι υψηλές θερμοκρασίες που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση του φυσικού κόκκινου χρώματος από το φοινικέλαιο και την εξουδετέρωση της μυρωδιάς του, ακολουθούν σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία Ferrero,  μια βιομηχανική διαδικασία που συνδυάζει μια θερμοκρασία λίγο κάτω από 200C και εξαιρετικά χαμηλή πίεση για την ελαχιστοποίηση των ρυπαντών. «Το φοινικέλαιο που χρησιμοποιείται από την εταιρία μας είναι ασφαλές επειδή προέρχεται από φρεσκοστυμμένους καρπούς και υποβάλλεται σε επεξεργασία σε ελεγχόμενες θερμοκρασίες," δήλωσε ο διευθυντής προμηθειών της Ferrero, Vincenzo Tapella. O EFSA αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους από τη διύλιση του ελαίου σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Η Ferrero, έχει περάσει στην άμυνα και έχει αρχίσει μια διαφημιστική εκστρατεία για να διασφαλιστεί ότι η ναυαρχίδα των προϊόντων της είναι ασφαλής για τους καταναλωτές. Σε μια διαδικτυακή καμπάνια, η εταιρία αναφέρει: «Η χρήση του φοινικέλαιου στην ανθρώπινη διατροφή χρονολογείται πάνω από 10.000 χρόνια. Στη Νοτιοανατολική Ασία, την Αφρική και τη Βραζιλία, το φοινικέλαιο χρησιμοποιείται ευρέως για την εγχώρια μαγειρική». Ο Tapella δήλωσε ότι η παραγωγή Nutella χωρίς φοινικέλαιο θα είναι ένα "βήμα προς τα πίσω" καθώς θα παράγεται ένα κατώτερο υποκατάστατο, χωρίς τη συνοχή και τη γεύση του πραγματικού προϊόντος. Η εταιρεία Ferrero χρησιμοποιεί περίπου 185.000 τόνους φοινικέλαιο το χρόνο και η αλλαγή σε κάποιο άλλο έλαιο δεν θα ήταν εύκολη καθώς το φοινικέλαιο είναι το φθηνότερο φυτικό έλαιο. Η Nutella δεν είναι το μόνο προϊόν που φτιάχνεται με το εν λόγω έλαιο.  Σοκολάτες, παγωτά, μπισκότα και ζύμη πίτσας περιέχουν επίσης φοινικέλαιο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Άγριας Ζωής (WWO).

Ο EFSA δεν εξουσιοδοτείται να εκδίδει κανονισμούς, αν και το προϊόν εξετάζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Οι εταιρείες τροφίμων στην Ιταλία έχουν ήδη αρχίσει μποϊκοτάρει το φοινικέλαιο και πολλά σούπερ μάρκετ, συμπεριλαμβανομένης και της Coop, της μεγαλύτερης αλυσίδας της χώρας, έχουν αφαιρέσει πολλά προϊόντα φοινικέλαιου. Ενώ ο EFSA εγείρει ανησυχίες σχετικά με το φοινικέλαιο, θεωρεί ότι το επίπεδο κινδύνου παραμένει ασαφές και δεν προχώρησε σε σύσταση προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να το τρώνε, δηλώνοντας ότι για να αξιολογήσει το επίπεδο κινδύνου χρειάζεται περισσότερη έρευνα. 

Όροι: 
Κατηγοριες: