Συστάσεις ΕΦΕΤ για την εορταστική περίοδο

Την ιδιαίτερη προσοχή των καταναλωτών όταν αγοράζουν τρόφιμα για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς εφιστά σε ανακοίνωσή του ο ΕΦΕΤ.  Οι οδηγίες και συμβουλές του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου τροφίμων αφορούν στη σωστή επιλογή αλλά και την προσεκτική προετοιμασία και το μαγείρεμά τους στο σπίτι ώστε τα εδέσματα του γιορτινού τραπεζιού να μην έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. 

Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2016

ε συνδυασμό με την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και για την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών, ο ΕΦΕΤ δίνει κάποιες απλές συμβουλές για την αγορά τροφίμων που διασφαλίζουν την υγεία των καταναλωτών. Οι αγορές τροφίμων από πλανόδιους πωλητές ή από μη σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης ή οι αγορές που συνδέονται με προσφορές τροφίμων θα πρέπει να αποφεύγονται, καθώς αποτελούν πηγές διάθεσης μη ελεγχομένων τροφίμων. Η καθαριότητα του εξοπλισμού, των χώρων αλλά και του προσωπικού των χώρων από όπου προμηθευόμαστε κάθε είδος κρέατος ή άλλα ευαίσθητα προϊόντα είναι κάτι που θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα. Αγοράζουμε τελευταία τα προϊόντα που χρειάζονται ψύξη ή κατάψυξη και τα μεταφέρουμε σύντομα στο ψυγείο του σπιτιού μας. Πριν το μαγείρεμα των κατεψυγμένων κρεάτων, τα αποψύχουμε πλήρως, ιδανικά στη συντήρηση του ψυγείου. Θα πρέπει να έχουμε την αίσθηση του μέτρου στην κατανάλωση των πλούσιων παραδοσιακών γιορτινών εδεσμάτων και ποτών και να μην παραμελούμε τη φυσική μας άσκηση. 

Ο ΕΦΕΤ συνιστά ειδικότερα:

Για την προμήθεια κρέατος
Το νωπό να διατίθεται πάντα υπό ψύξη 20-50 C ενώ το κατεψυγμένο κρέας σε θερμοκρασία -180C ή και χαμηλότερη. Δεν πρέπει ποτέ να διατίθεται σε ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους. Αναζητούμε πάντα τις σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων των αρμοδίων κτηνιατρικών υπηρεσιών.

Για την προμήθεια πουλερικών και προϊόντων πτηνοτροφίας
Οι νωπές γαλοπούλες πρέπει να διατηρούνται υπό ψύξη 20–40 C και οι κατεψυγμένες σε κατάψυξη –180 C ή και χαμηλότερη.
Οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι χωρίς έντερα και πούπουλα και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας ενώ οι συσκευασμένες νωπές ή κατεψυγμένες πρέπει να φέρουν τη σήμανση καταλληλότητας της χώρας προέλευσης και την ημερομηνία ανάλωσης.
Όσα κατεψυγμένα πουλερικά προέρχονται από ομαδική συσκευασία και πωλούνται ασυσκεύαστα, μπορούν να μην έχουν ατομική ένδειξη, αλλά οι ενδείξεις της δεύτερης συσκευασίας θα πρέπει να βρίσκονται στην προθήκη του καταψύκτη πώλησης. Τα πτηνοτροφικά προϊόντα (πουλερικά, αυγά κλπ) με ενδείξεις ειδικού τρόπου παραγωγής π.χ. «ελευθέρας βοσκής», «βιολογικής εκτροφής» κλπ. θα πρέπει συνοδεύονται και από το ειδικό, κατά περίπτωση σήμα.

Για την προμήθεια θηραμάτων
Τα θηράματα που διατίθενται ολόκληρα θα πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένα και να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας. Στα τυποποιημένα εισαγόμενα ή εγχώρια θα πρέπει να υπάρχει σήμανση καταλληλότητας και αναγραφή ημερομηνίας ανάλωσης.

Για την προμήθεια γαλακτοκομικών προϊόντων
Στα συσκευασμένα τυριά θα πρέπει να υπάρχει η οβάλ σφραγίδα αναγνώρισης με τα αρχικά της χώρας παραγωγής, τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή και την ημερομηνία ανάλωσης.
Όλα τα τυριά πρέπει να συντηρούνται στο ψυγείο.

Για την προμήθεια προϊόντων ζαχαροπλαστικής
Ως ευαλλοίωτα τα προϊόντα αυτά πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο.
Για αποφυγή παραπλάνησης, διαβάζουμε προσεχτικά τις επισημάνσεις των προϊόντων που περιέχουν σοκολάτα για να βεβαιωθούμε ότι πρόκειται για πραγματική και όχι «απομίμηση σοκολάτας».

Όροι: 
Κατηγοριες: