Ποια λάδια ανακαλεί ο ΕΦΕΤ ως νοθευμένα ή μη ασφαλή

Στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί ο  Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων σε συνεργασία με τη Β’ Χημική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης για την προστασία των καταναλωτών και την αυθεντικότητα του Ελληνικού Ελαιολάδου, εντοπίστηκε η διακίνηση στην εσωτερική αγορά μη κανονικών ή νοθευμένων προϊόντων τα οποία πωλούνται ως ελαιόλαδα και ζητήθηκε η  άμεση ανάκλησή τους.

Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΦΕΤ εξέδωσε ανακοίνωση καθώς, μετά τη διενέργεια ελέγχων στην αγορά και των χημικών αναλύσεων που διεξήγαγε η Β’ Χημική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκαν παραβάσεις στη διακίνηση προϊόντων τα οποία διατίθενται ως εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα,ενώ πρόκειται για νοθευμένα ή μη ασφαλή τεχνητά χρωματισμένα σπορέλαια με άγνωστη προέλευση.

Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί τα παρακάτω νοθευμένα προϊόντα, να μην τα καταναλώσουν:
 «ΚΡΗΤΙΚΟΝ» – «ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ» – «ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΟ» – «ΕΙΡΗΝΗ» – «BEVELLINI» – «το λιοτρίβι» – «ΑΡΩΜΑ» – «ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ» καθώς και τα μη ασφαλή προϊόντα με τις εξής επωνυμίες «ΝΕΦΕΛΗ» – «ΛΙΑΤΙΚΟ».

Επίσης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ΕΦΕΤ επισημαίνει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει όταν αγοράζουν ελαιόλαδο να διαβάζουν προσεκτικά την ετικέτα η οποία, εκτός από την ονομασία πώλησης του προϊόντος και τις πληροφορίες για την κατηγορία του ελαιολάδου, θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφει και τον αλφαριθμητικό αριθμό έγκρισης της μορφής EL-40-o οποίος χαρακτηρίζει τη μονάδα τυποποίησης. Οι καταναλωτές θα πρέπει ακόμη να μην προμηθεύονται ελαιόλαδο από πλανόδιους και ανώνυμους πωλητές και να επικοινωνούν με τον ΕΦΕΤ στο 11717 όταν συναντήσουν περιπτώσεις ανεπαρκούς επισήμανσης, δελεαστικής τιμής ή παραπλάνησης των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου.

Η επιλογή των προμηθευτών από τους επαγγελματίες του χονδρικού ή λιανικού εμπορίου ελαιολάδου θα πρέπει επίσης να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα ώστε τα στοιχεία τους να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, να είναι αξιόπιστοι και η επιχείρησή τους να τηρεί όλους τους νόμιμους κανόνες της αγοραπωλησίας. Σύμφωνα με το νόμο, θα φέρουν ευθύνη για τυχόν μη συμμόρφωση ή παραβάσεις, οι οποίες επιφέρουν ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Όροι: 
Κατηγοριες: