Ισχύει ο διατροφικός κανόνας των 5 δευτερολέπτων;

Ποια είναι η αλήθεια πίσω από τον «κανόνα των 5 δευτερολέπτων»; Οι επιστήμονες ερεύνησαν το πόσο ασφαλές είναι να καταναλώσουμε κάτι που έχει έρθει σε επαφή με το πάτωμα, ακόμη και αν είναι για ελάχιστα δευτερόλεπτα και παίρνουν θέση για τη θεωρία που υπάρχει εδώ και δεκάδες χρόνια ότι δεν παρουσιάζει κανένα κίνδυνο για την υγεία.

Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2019

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι γενικά πιστεύουν ότι τα μικρόβια αφορούν τους άλλους και ποτέ τους ίδιους. Συχνά επίσης, δεν κατανοούν τον τρόπο μετάδοσης των μικροβίων και έχουν την εντύπωση ότι λίγη βρώμα δεν βλάπτει, σε αντίθεση με την «αποστειρωμένη» καθαριότητα που θεωρούν αφύσικη. Έχουμε φθάσει στο σημείο να αστειευόμαστε με τον «κανόνα των 5 δευτερολέπτων» αλλά, κάποιοι πραγματικά πιστεύουν ότι τα μικρόβια χρειάζονται κάποιο χρονικό διάστημα για να μολύνουν ένα τρόφιμο που έχει πέσει στο πάτωμα. Επιπλέον, δεν αναγνωρίζουν όλα τα συμπτώματα των ασθενειών που μπορεί να προκληθούν από τρόφιμα και τείνουν να ενοχοποιούν αυτό που έφαγαν τελευταία, χωρίς να συσχετίζουν πώς οι προηγούμενες πράξεις τους μπορεί να τους αρρώστησαν. Τα στατιστικά στοιχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο δυστυχώς διαψεύδουν τα παραπάνω. Κάθε χρόνο, περίπου ένα εκατομμύριο Βρετανοί ταλαιπωρούνται από ασθένειες που σχετίζονται με τα τρόφιμα. Από αυτούς, 20.000 χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη και μέχρι 500 μπορεί να πεθάνουν. Πολλές από αυτές τις περιπτώσεις θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν ακολουθούσαν βασικούς κανόνες υγιεινής όπως πχ. το πλύσιμο των χεριών και τις οδηγίες για την ασφαλή προετοιμασία και το μαγείρεμα των τροφίμων.  

Ο Dr Ronald Culter, μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, είναι απόλυτος στο ότι ο «κανόνας των 5 δευτερολέπτων» δεν βασίζεται στην επιστήμη. Και το απέδειξε με ένα απλό πείραμα που είχε σκοπό να προσδιορίσει το κατά πόσο το χρονικό διάστημα που μένει το κομμάτι τροφής στο πάτωμα, επηρεάζει το βαθμό της επιμόλυνσής του από μικρόβια. Για τις ανάγκες του πειράματός του, έριξε κομμάτια πίτσα, μήλο και βουτυρωμένο τοστ σε διαφορετικές επιφάνειες που ήταν τεχνητά μολυσμένες με E.coli, προσπαθώντας να μιμηθεί τι θα συμβεί στην καθημερινή μας ζωή αν πέσει φαγητό επάνω σε μια επιφάνεια με πολλά μικρόβια. Αφού ανέλυσε τα δείγματα των τροφίμων, διαπίστωσε ότι ήταν όλα καλύπτονταν  με μικρόβια σε σχέση με τα δείγματα ελέγχου που δεν είχαν πέσει. Η διάρκεια που είχαν μείνει στις μολυσμένες επιφάνειες ήταν μεταξύ 5 έως 10 δευτερολέπτων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, ανεξάρτητα του χρόνου έκθεσής τους στα μικρόβια, όλα τα δείγματα ήταν επιμολυσμένα. Ο Dr Cutler συστήνει συμπερασματικά: «αν σας πέσει φαγητό στο πάτωμα, είναι καλύτερα να το βάλετε στο καλάθι των αχρήστων και όχι το στόμα σας. Δεν έχει σημασία αν έχει πέσει στο χαλί του σπιτιού μας, στο πάτωμα της κουζίνας ή στο δρόμο, η συμβουλή μου είναι μία, αν σας πέσει, πετάξτε το».

Όροι: 
Κατηγοριες: