Πρόσθετο τροφίμων που προέρχεται από την αλόη βρέθηκε ότι βλάπτει το DNA

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για την ασφάλεια των τροφίμων (EFSA) προειδοποίησαν πρόσφατα ότι η μακροχρόνια χρήση καθαρτικών, όπως τα εκχυλίσματα από αλόη, σέννα και ραβέντι, συνδέονται με την αύξηση του κινδύνου για καρκίνο.

Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου 2018

Τα υπακτικά περιέχουν συχνά παράγωγα υδροξυανθρακενίων, μιας κατηγορίας ουσιών που απαντώνται στις ρίζες, τα φύλλα, τους σπόρους και τους φλοιούς φυτών όπως η αλόη, το ραβέντι ή η σέννα. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έχει χαρακτηρίσει ως πιθανή αιτία καρκίνου τις συγκεκριμένες ουσίες που βρέθηκαν σε τουρκικό και κινεζικό ραβέντι με τη μορφή emodin και danthron, οι οποίες όμως προέρχονται κυρίως από αλόη και senna. Οι ουσίες αυτές εμφανίζονται φυσικά και τα εκχυλίσματά τους χρησιμοποιούνται σε συμπληρώματα διατροφής για το καθαρτικό τους αποτέλεσμα.

Το 2013, ο EFSA διαπίστωσε ότι τα παράγωγα υδροξυανθρακενίου στα τρόφιμα μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία των εντέρων, αλλά δεν συνιστά τη μακροχρόνια χρήση και την κατανάλωσή τους σε υψηλές δόσεις λόγω πιθανών προβλημάτων ασφάλειας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε στη συνέχεια από την EFSA να αξιολογήσει την ασφάλεια αυτών των φυτικών συστατικών όταν χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα και παρέχει συμβουλές σχετικά με ημερήσια πρόσληψη που δεν συνδέεται με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία. Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, ο EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ορισμένα παράγωγα υδροξυανθρακενίου είναι γονιδιοτοξικά (μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο DNA). Ένας εκπρόσωπος σχολίασε ότι "επομένως δεν ήταν δυνατόν να τεθεί μια ασφαλής ημερήσια πρόσληψη".

Όταν εξετάστηκαν ορισμένες από αυτές τις ουσίες σε μελέτες με ζώα, αποδείχθηκε ότι προκαλούν καρκίνο στο έντερο. Τα συμπεράσματα αυτά συνάδουν με προηγούμενες εκτιμήσεις σχετικά με τις βοτανικές πηγές αυτών των ουσιών από άλλους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και, πιο πρόσφατα, του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Αξιολόγησης Κινδύνου της Γερμανίας.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: