Τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα συνδέονται με την λευχαιμία

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τρέχον φύλλο του Journal of Hematology & Thromboembolic Diseases αποκάλυψε τις πιθανές καρκινογόνες ιδιότητες των τοξινών Bt που περιέχονται στα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται ευρέως στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.

Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Η νέα μελέτη καταδεικνύει ότι τα φυτοφάρμακα που προστίθενται στα γενετικά μεταλλαγμένα σπαρτά γνωστά ως Bacillus Thuringensis (Bt) ή Cry-toxins ενδέχεται να συμβάλλουν στην δημιουργία ανωμαλιών του αίματος, από την αναιμία, μέχρι αιματολογικές κακοήθειες όπως η λευχαιμία.

Αν και οι τοξίνες αυτές ήταν γνωστές από την δεκαετία του ΄60 και χρησιμοποιούνταν σαν εντομοκτόνα για τα φύλλα, με την έλευση της βιοτεχνολογίας του ανασχεδιασμένου DNA, τα γονίδιά τους προστέθηκαν στα ίδια τα φυτά, και βγήκαν σε εμπορική παραγωγή στα μέσα της δεκαετίας του ΄80.

Οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν ποιες ήταν οι δυνατότητες επίδρασης αυτών των τοξινών στους οργανισμούς που δεν ήταν στόχος τους, όπως ο ανθρώπινος. Αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι οι τοξίνες έχουν την ικανότητα να προσβάλλουν και κύτταρα θηλαστικών, ειδικά τα κύτταρα των ερυθρών αιμοσφαιρίων, προκαλώντας σημαντικές αλλοιώσεις σε αυτά. Αυτές οι αλλοιώσεις είναι ενδεικτικές σοβαρών ζημιών όπως η αναιμία. Επιπρόσθετα, βρήκαν ότι οι τοξίνες αυτές καταστέλλουν τον πολλαπλασιασμό του μυελού των οστών, δημιουργώντας αντικανονικά λεμφοκυτταρικά πρότυπα που συνδυάζονται με την λευχαιμία.

Συμπερασματικά η έρευνα αποδεικνύει ότι οι τοξίνες που ενσωματώθηκαν στα γενετικά μεταλλαγμένα φυτά για να σκοτώνουν τα έντομα που τα καταστρέφουν, μπορεί να καταστρέφουν και τα κύτταρα των θηλαστικών τα οποία καταναλώνουν αυτά τα φυτά.

Άρα, καταλήγουν οι επιστήμονες, είναι ακόμη πολύ νωρίς να θεωρούμε τις τοξίνες αυτές αβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό, ο οποίος εκτίθεται σε αυτές εδώ και δεκαετίες μέσω της τροφής, και δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να περιμένουμε καινούριες μελέτες πριν πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα.

Όροι: 
Κατηγοριες: