H Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί την Τσεχία ότι το ελληνικό γιαούρτι παράγεται μόνο στην Ελλάδα

Η ονομασία "ελληνικό γιαούρτι" δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γιαούρτια που παράγονται εκτός Ελλάδας, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο EURACTIV.com εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ της Αθήνας και της Πράγας για το θέμα.

Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2017

Η θέση που πήρε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του εκπροσώπου Τύπου της, απέναντι στις αξιώσεις της Τσεχίας για παραγωγή και διάθεση «ελληνικού γιαουρτιού», ήταν ξεκάθαρη. «Η ονομασία ‘ελληνικό γιαούρτι’ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδας», δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΕ στην EURACTIV, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με τις τσεχικές αρχές για το ζήτημα αυτό και εξέφρασε λεπτομερώς τη θέση της, η οποία διαβιβάστηκε στη Τσεχία. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, με επιστολές του προς τους Επιτρόπους για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Βιτένις Αντριουκάιτις και Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, είχε γνωστοποιήσει τη δυσαρέσκεια της Αθήνας για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο της Τσεχίας.

Η χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι» για όσα προϊόντα δεν παρασκευάζονται στην Ελλάδα, παραπλανεί τους καταναλωτές και προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίνοντας τέλος στη διαμάχη μεταξύ της Αθήνας και της Πράγας. Η Αθήνα, θεωρεί ότι τόσο το όνομα «ελληνικό» γιαούρτι όσο και το γιαούρτι «ελληνικού τύπου» είναι αντίθετο με τον κανονισμό της ΕΕ όσον αφορά στην παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές, ο οποίος αναφέρει ρητά ότι οι καταναλωτές δεν πρέπει να παραπλανούνται. Σύμφωνα με πληροφορίες της EURACTIV, η Κομισιόν εξετάζει επί του παρόντος τις δύο επιστολές σχετικά με τις ενέργειες των τσεχικών αρχών για το ζήτημα, που έλαβε από την ελληνική κυβέρνηση και το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων.

Δεν υπάρχει προστασία γεωγραφικής ένδειξης για την ονομασία του προϊόντος «Ελληνικό γιαούρτι».  Ωστόσο, πηγή της Επιτροπής δήλωσε τον Ιούλιο ότι, σύμφωνα με τη  θεμελιώδη απαίτηση των κανόνων της Ένωσης σχετικά με τις πληροφορίες για τα τρόφιμα, η επισήμανση των τροφίμων δεν πρέπει να παραπλανά τους καταναλωτές ως προς τα χαρακτηριστικά του προϊόντος, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητας και της προέλευσής τους. Η χρήση του «ελληνικού γιαουρτιού» ως επισήμανση σε προϊόντα σε νομοσχέδιο της Τσεχίας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Αθήνα, με την ελληνική κυβέρνηση να ζητά την παρέμβαση της Επιτροπής.

Στις 7 Απριλίου του 2015, η Τσεχική Δημοκρατία, κοινοποίησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα σχέδιο διατάγματος, για τον καθορισμό των απαιτήσεων για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Αποστόλου μιλώντας στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, τόνισε ότι τα τρόφιμα υψηλής ποιότητας αποτελούν προτεραιότητα για τους Ευρωπαίους καταναλωτές, ανεξάρτητα από τη χώρα ή την περιοχή στην οποία ζουν.  Για τα τρόφιμα διπλής ποιότητας στην Ευρώπη υποστήριξε στην ίδια συζήτηση, ότι ενδέχεται να υπάρχουν ζητήματα έμμεσης παραπλάνησης των καταναλωτών ή αθέμιτων επιχειρηματικών πρακτικών, χωρίς, ωστόσο, να έχουν εντοπιστεί ζητήματα ασφάλειας ή παραπλανητικών σημάνσεων για αυτά τα προϊόντα.

Όροι: 
Κατηγοριες: